8.8 C
Бургас
неделя, април 28, 2024

Диана Йорданова: Защо ще се актуализира бюджет, който до момента се изпълнява по график?

На 1 юли Министерството на финансите изнесе официалната статистика за изпълнението на бюджета към края на май. Цифрите показват, че за първите пет месеца на годината, през които на власт бяха кабинетът „Борисов“ и служебния кабинет на Марин Райков, бюджетът е на плюс с 45.5 млн. лв.
Излишъкът по националния бюджет е в размер на 71.8 млн. лв. и има дефицит по европейските средства в размер на 26.2 млн. лв. Тези средства обаче ще бъдат изплатени от ЕК.

Статистиката на финансовото министерство показва още, че събраният през тази година ДДС е с 336 млн. лв. повече спрямо същия период на 2012 г., а изпълнението на програмата изпреварва миналогодишното. При събирането на акцизите наистина има изоставане, но за пет месеца то е само 35 млн. лв. – далеч над очакваните от министър Петър Чобанов 450 млн. лв.

”Новината за актуализацията на бюджета е изненадваща, тъй като само преди десетина дни финансовият министър Чобанов каза, че не се планира такава промяна. Премиерът Пламен Орешарски също не смяташе, че ще се наложи актуализация. В същото време публикуваните на 1 юли данни за изпълнението на бюджета към края на май са благоприятни.
Проблемът очевидно е, че ще се харчи прекалено много над планираното. За сметка на кого и за какво – ще стане ясно съвсем скоро”, коментира народният представител от ГЕРБ-Бургас Диана Йорданова.

 

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук