16.1 C
Бургас
вторник, май 7, 2024

Дизайнерката Нури Димитрова представи арт-инсталация в двореца Палфи във Виена

Дизайнерката Нури Димитрова представи най-новият си  проект в сърцето на Виена. В двореца Палфи, където е свирил самият Моцарт, проф. д-р Райнер Бишоф откри новата й арт инсталация “Queen Bee” или „Кралицата пчела”- проект, който шокира със своята смелост, но едновременно с това носи пречистващата сила на природата и обновлението на обществото и човека.

Една от големите атракции на кралската колекция беше терариумът с живи пчели, поставен  между моделите. Роклите бяха показани върху статични манекени, които поеха тежестта на корони, изработени от пчелен восък. Моделите са изцяло вдъхновени от символа на кралските особи – пчелата и са изработени в медната гама с акцент от ръчно пришита черна, френска дантела, която придава аристократизъм на моделите. Тук е и пчелата в очакване на утрешния ден и пчелата, хранеща човешката души и златистият дом на пчелата и пчелата стража.

Куратор на арт-инсталация на  Нури Димитрова е проф. д-р Райнер Бишоф, преподавател по философия в Университета по музика и изпълнителски изкуства – Виена и носител на множество престижни награди в областта на музиката, философията и историята на изкуството. Той беше изключително впечатлен от присъствието на български творец в артистичния живот на Виена.

„Намирам моделите и дрехите за вдъхновяващи. В базата и концепцията на изложбата стоят пчелите. Това се вижда в цветовете на моделите, те отразяват тяхната природа, както и голяма част от дрехите символизират средата в която пчелите живеят- кошерите. Дизайнерката на тази изложба е един изключителен артист и творец”, сподели д-р Райнер Бишоф.

Събитието привлече вниманието на галеристи, австрийски журналисти и любители на модата, които признаха, че проектът надскача  представата за традиционно ревю и се доближава до авангардното изкуство.

 

„Една много рядка комбинация от духовност и елегантност. Мога да си представя, когато отивам с някоя дама в операта. Тези рокли биха възбудила интереса на всеки мъж. Аз притежавам галерия във Виена и с радост бих изложил дрехите на Нури Димитрова”, каза Ерих Ванек- управител на галерия във Виена.

 

Само преди година дизайнерката Нури Димитрова предизвика истински фурор сред
софийския елит с модния проект „Нурология”. В Националната художествена галерия, сред шедьоврите на художественото изкуство, Нури представи жива модна инсталация в звук, цвят и образ.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук