11.5 C
Бургас
събота, април 20, 2024

Димитър Бойчев: Нека се обединим за Университет „Проф. д-р Асен Златаров“

Обединяване на всички политически сили в региона за разрешаването на проблема с намаления прием на студенти в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Това предложи днес областният лидер на ПП „ГЕРБ“ и кандидат за депутат Димитър Бойчев. Според него, само с адекватната реакция на всички ще спечели не само учебното заведение, но и региона.

От ГЕРБ са категорични, че броят на студентите трябва се увеличи. Само преди няколко дни кметът на Бургас съобщи, че в бургаския колеж по туризъм одобрените позиции са само 88 при заявени 320 от страната на висшето училище. През миналата година бройката отново била недостатъчна – 120 души. Повечето студентски места са поискани заради завишения интерес към специалностите, свързани с туризъм. В същото време има увеличение на броя студентски места в Сливен, Свищов и Севлиево, стана ясно след брифинга на ГЕРБ.

„Този университет подготвя кадри, от които бизнеса в региона има нужда. По-голямата част от поискани от университета бройки са за професионални бакалаври. Именно тези специалисти обезпечават нуждите на бранша“, смята Бойчев. Проектното решение за бройките в университетите, което все още не е официално, противоречи с плановете на ГЕРБ за развитие на региона, обявиха още от партията.

„Знаете, че нашата визия е за привличането на повече студенти в Бургас, за разкриването на нови учебни заведения с откриването на филиали. В момента наблюдаваме точно обратната ситуация. Бройките се редуцират, а нашите младежи отиват да учат извън Бургас“, коментира още Димитър Бойчев.

Водачът на листата на ГЕРБ – Бургас Ивелина Василева обяви, че туристическия бранш, с чиито представители се е срещнала днес, напълно подкрепят университета.

Редуцират се и бройките в здравните специалности на учебното заведение. За тях университетът е поискал общо 105 бр. за специалностите „Обществено здраве“ и „Здравни грижи“. За сега се предвижда да бъдат одобрени едва 54. Според Севдалина Турманова, която е преподавател там, от създаването на Факултета по обществено здраве и здравни грижи преди 13 години, ръководството е положило огромни усилия, за акредитиране на специалности и привличането на хабилитиран състав.

Хотелиери и ресторантьори вече са реагирали и ще изпратят писма до образователното министерство, за да поискат поне миналогодишните бройки от държавния прием да бъдат запазени. Редица лечебници също са готови да подкрепят учебното заведение с официалната си позиция против орязването на бройките за здравни специалности.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук