13.8 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

Димитър Греков: Ще налагаме родната продукция на европейския пазар

„Отчита се спад при продажбите на дървесина. Няма и поголовна сеч в българските държавни гори. Предприемат се конкретни мерки по залесяване в по-кратки срокове. Имаме готовност да облагородим всички площи, които се освобождават при сеч.” Това каза при посещението си Бургас, министърът на земеделието и храните, ДимитърГреков.

©Снимка: capital.bg

Той увери, че няма опасност от изсичане и при частните гори, тъй като дейността в тях е под контрола на Изпълнителната агенция по горите, а частниците са благоразумни собственици. От визитата на министъра стана ясно, че съвсем скоро трябва да бъде обявен и конкурс за директор на ПП  „Странджа”. „Подготвяме и специална политика за защита и запазване на българските продукти. Някои от тях сме пропуснали във времето”, допълни Греков . По думите му, държавата ще работи за налагането на българската продукция на европейския пазар като особено внимание ще се обърне на Русия и бившите съветски републики.

Относно европейското финансиране на родните производители Греков  заяви: „Около 1 лев от допълнителните субсидии, които се дават за нашите земеделски производители, бяха от национално финансиране. Такива са предвидени и за следващата година, говорим само за единното плащане на площ и това не са малко средства. Тази година е преходна. Очакваме първите финансирания и субсидии, които се получават от подадените проекти, да бъдат отпуснати още през май месец, става въпрос за мярката „Млад фермер”. Всички останали, които бъдат утвърдени и приети по новата програма, ще започнат през август – септември, когато бъде одобрена програмата за развитие на селските райони.”

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук