9.9 C
Бургас
четвъртък, април 18, 2024

Димитър Николов с отчет от 32 страници: По-доброто предстои!

Кметът Димитър Николов разказа днес пред бургаските журналисти впечатленията си от изтичащия мандат. Той представи и илюстриран отчет с повече снимки и по-малко текст. Изданието представлява вестник с 32 страници, който се разпространява безплатно. Можете да го прочетете в електронен вариант тук: http://www.burgas.bg/2011-2015

В обръщението си към журналистите кметът Николов каза следното:

Днес, чрез Вас, правя своя отчет пред моите съграждани – жителите на Бургас и общината, за свършеното през изминалите четири години.

 

В деня, когато получих това огромно доверие, казах – вярвам, че можем да превърнем и най-дългосрочните амбиции в реалност! Най-доброто за Бургас предстои! И никакви усилия то да се случи няма да бъдат спестени. Мнозина не повярваха и определиха като твърде амбициозни и дори непостижими проектите, които показвахме тогава само на картинка. Днес е ясно, че това не бе само амбиция. Винаги съм бил човек на действието, не на празнословието.  

През всичкото това време бях на светло пред моите съграждани, също пред Вас, Вашите микрофони, обективи и камери.

Оставам честен и откровен, без да бягам от неудобните въпроси.

Бях пред, а не зад колоните на Общината!

 

Може би и Вие си спомняте – преди четири години Бургас вече вреше и кипеше. Днес със самочувствие мога да кажа – успяхме заедно да отключим потенциала на града!

Успехът на всеки един модерен град се измерва и със способността да бъде лидер на регионално ниво, да дава тласък за развитието на региона и същевременно да гради своя образ на конкурентноспособен център и дестинация.

Да, днес Бургас е истинският лидер на региона, той е двигателят и центърът на регионалното развитие на най-голямата по територия област в страната.

Затова и програмата, която започнахме да изпълняваме, бе много по-дългосрочна от 4 години. Тя е с поглед напред не за четири, а за 10, за 50 години!

Споделям убеждението, че съвременните местни управи трябва да имат именно такава – дългосрочна визия за развитието на градовете!

Поставихме фокуса върху мащабните проекти и днес мога да кажа – Бургас успешно продължи по пътя на своето модерно развитие.

 

Продължихме политиката на усилена модернизация на базисната инфраструктура и подобряване качеството и достъпа до услуги, които определят стандарта на живот.

Оптимално използвахме ресурсите на оперативните програми и европейските фондове. Същевременно търсехме и алтернативни форми на финансиране, като например публично-частното партньорство.

 

Днес с гордост мога да кажа на моите съграждани – амбициозните проекти, заложени в периода 2011 – 2015 година, са изпълнени!

 

Бургас е градът с най-добър, изцяло нов градски транспорт в България.

Бургас вече има регионална система за управление на отпадъците.

Бургас има своите екозони.

Бургас е град с програма за саниране на жилищни блокове.

Бургас е градът с най-благоустроена зона за плажуване в България, каквато е зоната на Централния плаж.

Бургас е най-велосипедният град в страната.

Най-големият жилищен комплекс Меден рудник е с нова болница, модерен закрит басейн, ново осветление, нова детска градина и Център за социални услуги.

След два дни  в изцяло обновения и вече постоянен изложбен център „Флора“ ще открием и първото есенно изложение на цветя.

Отново можем да се разхождаме по пристанищните кейове, а от новата Морска гара не само да отправим поглед към морето, но и да отплаваме към гостоприемния вече остров  Света Анастасия, който се превърна в атрактивна туристическа дестинация.

Пред очите ми са и новите улици, детски градини, реконструираните училища, спортните комплекси, направеното в сферата на здравеопазването, а то никак не е малко – сградите на медицинските заведения са санирани, в онкологията бе направена сериозна инвестиция – закупен бе линеен ускорител, бургаската болница получи акредитация за специализации на лекари и това са само няколко примера. В сферата на социалните дейности бе разкрит Център за временно настаняване на бездомни лица, градската инфраструктура бе значително адаптирана за нуждите на хората с увреждания, няма да изброявам всичко…

 

Днес ще си позволя да споделя пред Вас и нещо лично, което винаги ще помня.

Като баща на три деца зная, че всеки родител е запечатал мига, в който е притиснал към себе си за първи път своята рожба. Имах възможността да прегърна, още в първия му ден, първото инвитро бебе, родено в нашия град. Същевременно бях и много горд, защото знаех, че в Бургас вече работи звено по асистирана репродукция към Многопрофилната болница за активно лечение. Звено, което носи и дава надежда.

 

Градът – това сме всчики ние. Създавахме и променяхме заедно.

 

С моя екип сме подготвили за нашите съграждани и за Вас, разбира се, един нетрадиционен отчет. Всъщност, както и в края на предния мандат, така и сега, решихме да направим вестник, който да разкаже и покаже с кратки текстове и предимно снимки, какво се е случило и какво е направено в Бургас през последните 4 години.

         Тези страници са само малка част от постигнатото. Всяка една от тях обаче е глътка от атмосферата на нашия град. Същевременно зад всяка снимка стои човешки труд, на много хора, решили да работят тук, в Бургас. Поздравявам ги! Те има с какво да се гордеят. Те са истинските герои в сянка!

 

Искам чрез Вас да благодаря на моите съграждани за съветите, идеите и предложенията. Много от тях вече са реализирани. С други  наистина не успяхме. Не станахме столица на културата, но станахме град на спорта. Срещнахме трудности с изграждането на шумовата стена в Сарафово, но много често, когато решенията зависят от много институции и частни субекти, действията закъсняват. Има още много да се направи за междублоковите пространства, но в сравнение с големите и тежките проекти, това лесно и бързо може да се осъществи.

 

Благодаря за критиките и напътствията. За всичките сигнали, за хилядите имейли, включително и на личната ми поща, които получавах и продължавам да получавам по всяко време на денонощието. Те бяха от особена важност за мен и екипа.

         Разбира се, благодаря и на екипа, с който бяхме заедно. За неговата отдаденост и убеденост, че сме на прав път.

         След тези четири години Бургас стана още по-модерен, по-добър за живеене и още по-разпознаваем град не само на европейската карта.

Позволявам си да отправя поглед и напред – виждам мащабите на развитие и следващите предизвикателства. Човек трябва да ги търси и приема.

А дали съм си свършил добре работата и оправдал доверието – ще кажа, както преди 4 години – предстои да разбера „.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук