13.2 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Димчо Михалевски: Бургас се нуждае от повече средства за модерно здравеопазване

Приемане на здравната карта, качествена реформа в болничната помощ, мотивирано заплащане на служителите и гарантиран достъп на хората до здравеопазване. Около това становище се обединиха водачът на листата на Коалиция за България в област Бургас инж. Димчо Михалевски и представители на лекарското съсловие от региона. Кандидат-депутатът цитира официални данни, според които след 2007г. средствата за общинските, държавни и университетски болници намаляват значително за сметка на частните здравни заведения са се увеличили трикратно. „Според мен това не е нормално и трябва да се направи анализ”, посочи Михалевски. Учудване буди и факта, че въпреки рекордният бюджет за здравеопазване в последните години има спад в парите, които се дават за пациент, както и недоволство от страна на хората. Конкретно за региона на Бургас има несправедливо разпределение на средствата за лечебна дейност, като 90% от общата сума е за града, а едва 10% са за болниците в останалите общини, което дискриминира населението извън областния град и това трябва да се промени в полза на хората.

Медиците бяха категорични, че за да се решат проблемите на здравеопазването е нужна работа в две посоки – инвестиции в сграден фонд и техника, както и в кадри, защото след 15 години няма да има кой да работи в болниците. Премахване на платените специализации, което е пречка за младите лекари. Медиците настояха и за регулации при разкриването на частни болници, защото в момента, всеки който реши прави такава без значение дали региона нужда от такава. Частните болници се правят, за да печелят и спрямо тях изискванията са много по-леки, за разлика от държавните болници, които са задължени да поддържат кръвни центрове, патоанатомия и др., категорични бяха медиците и призоваха за законови промени в отношенията между здравната каса и частната клиника.

Михлевски заяви, че Коалиция за България е за промяна в модела на здравеопазване с участието на политици, специалисти и граждани. Именно БСП залага повишаване на здравния статус на населението, чрез култура, превенция и профилактика.

Участниците в срещата се обединиха около становището, че Бургас, като стратегическо място за туризма и развитие на индустрията се нуждае от повече средства за здравеопазване и по-специфични политики от държавата, за да може медицината да е на високо ниво и технически подплатена.

Коментирана бе и регулация в аптечната мрежа, с цел премахване на монопола при търговията с лекарства, както и поевтиняването им. Социалистът бе категоричен, че само с добър контрол лекарствата ще станат по-евтини. На срещата стана ясно, че заради приетите закони от ГЕРБ редица аптеки в Бургаско нямат договор с НЗОК, а от там не предлагат лекарства като инсулин, онкологични и психо препарати, с което се ощетяват хората.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук