17.1 C
Бургас
сряда, април 24, 2024

Дискутират трафика на хора в Бургас

На 13 май 2016 г. в гр. Бургас, в Експо център „ФЛОРА“ ще се състои конференция на тема „Социална подкрепа за жертви на трафик. Защо е необходима?“, организирана от Националната комисия за борба с трафика на хора, в партньорство с асоциация „Деметра“, Местната комисия за борба с трафика на хора, гр. Бургас и с любезното домакинство на община Бургас.

Конференцията се провежда във връзка с разкриването на нови услуги за пострадали от трафик на хора в гр. Бургас. От месец април тази година е подновено пълното функциониране на Приютите за временно настаняване на жертви на трафик на хора в градовете Бургас и Варна, като към тях са разкрити и допълнителни услуги – центрове за закрила, в които пострадалите могат да получават психологическа и правна помощ, както и друг вид услуги, съпътстващи тяхното възстановяване, без да пребивават постоянно в приюта. В гр. Бургас е разкрита и още една допълнителна услуга, която функционира по-скоро като приют за последваща реинтеграция на пострадалите от трафик на хора, които са преминали успешно период на възстановяване в приютите за временно настаняване на жертви на трафик на хора. По този начин услугите, стопанисвани от Националната комисия за борба с трафика на хора и управлявани от местни неправителствени организации – асоциация „Деметра“ в гр. Бургас и фондация „SOS – Семейства вриска“ в гр. Варна, стават общо пет. С цел по-добро и пълноценно осигуряване на подкрепа на пострадалите от това престъпление, част от услугите функционират комплексно.

Натрупаният опит в областта на обгрижването на жертвите на трафик, както и работата с пострадалите за излизане от кризисна ситуация, успешна реинтеграция и защита на правата им, очертават нови предизвикателства и повдигат актуални въпроси в областта на социалната подкрепа. В тази връзка, по време на планираната конференция ще се очертаят институционалните рамки за закрила на деца-жертви на трафик, ще бъдат дискутирани предизвикателствата в работата с жертви на трафик със специфични потребности, които са изключително уязвима група и тенденциозно са предпочитани от извършителите на престъплението, а липсата на подкрепяща семейна и социална среда засилва нуждата и ролята на държавата в оказване на подкрепа за тяхната закрила. Специфичният характер на престъплението трафик на хора и успешното му противодействие налагат координирани съвместни действия както на държавните институции, така и на неправителствените организации, които са ангажирани в подкрепата на пострадалите от трафик на хора. Мултидисциплинарният характер на работата се налага все повече в България, като по този начин се обединяват общите усилия в подкрепа на жертвите на това сериозно престъпление.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук