12.1 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Диян Димов: Приходите от круизите възвърнаха инвестицията в Морската гара

Приходите от посещенията на  круизните кораби  възвърнаха инвестицията, която бе направена  в Морската гара. Това съобщи изпълнителният директор на Пристанище Бургас Диян Димов по време на второто издание на Международния инвестиционен форум „Новата икономика на България – пътят на изток”, който се провежда в „Гранд хотел Поморие”.

снимка:burgasinfo.com
снимка:burgasinfo.com

По неговите думи в Пристанище Бургас  круизните направления са намерили  своето сериозно място, а товарното направление е традиционно силно. Отделно  обхватът на пристанищните услуги се е разширил  с  Ro/Ro пасажерските кораби (фериботи), които се обслужват на друг терминал, но все пак влизат в Бургаския залив.

Последният  кораб, който ще посети пристанище Бургас ще акостира на  30 октомври. Така пристанището приключва успешна круизна година, а държавата се възползва от още една форма за увеличаване на туристопотока.

„На форума има изключително впечатляващо участие, както на потенциални партньори от изток, така и на такива от западните страни  и Русия. Дори подписването на 5-10 споразумения или поставянето на основите  на приятелство ще бъде безспорен успех за втория форум, който се провежда в Бургаски регион”, заяви Димов, цитиран от burgasinfo.com.

Според изпълнителния  директор на пристанището,  Бургас още не се е превърнал в круизна дестинация.

„В  Дубровник от 2009 година до миналата  са построили 1200 метра кей само за пасажерски кораби . През тази година те очакват да бъдат посетени  от  1 милион пасажери. В последните 3 години и половина  те са инвестирали 35 милиона евро”, каза Димов. Бургас и Дубровник са се насочили към круизите по едно и също време.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук