18.8 C
Бургас
петък, април 26, 2024

Диян Димов: Седмица след Великден очакваме италиански лайнер в Бургас

Бургас остава част от круизната карта на Черно море, категоричен е директорът на бургаското пристанище Диян Димов. По думите му, страната ни води преговори с Русия за включване в нова линия от Сочи до българското Черноморие. 

Ще има ли Бургас силен круизен сезон през тази година? Кога трябва да акостира първият кораб?

Круизният сезон както през последните години започва още през април, но в ситуация, в която световните оператори отказват посещения в дестинация „Черно море”. Круизният сезон няма да е такъв, какъвто бихме искали и да отговаря на нашите възможности. „Пристанище Бургас” ЕАД от четири години в синхрон осъществява успешно товаро-разтоварната си дейност с качественото обслужване на пасажерски лайнери и каботажни туристически превози. Развитието на круизното направление като нещо ново за нас беше предизвикателство. Резултатите от тази дейност от последните три години доказват, че избраната насока е правилна. От откриването на Морска гара Бургас в края на 2013 г. до момента са приети и обслужени 41 лайнера с над 61 000 туристи на 12 круизни компании. Доказахме пред световните лидери на круизния бизнес като Royal Caribien, Carnaval, MSC, TUI, Costa, Viking и др., че задължително Бургас трябва да бъде приоритетен круизен порт по линията Източно Средиземноморие и Черно море. За това кратко време участвахме в създаването на неформалната платформа – Асоциация на круизните портове в Черно море – BLACK SEA CRUISES и бяхме приети за пълноправен член на най-авторитетната организация на круизния бизнес – MEDCRUISE.

След силния старт през 2014 г. /27 кораба/ и двойно увеличените заявки за 2015 г. /48 кораба/ се случиха събития с крайно негативно влияние върху чувствителния за сектора проблем със сигурността на плаванията и пасажерите: трагична самолетна катастрофа, метеж с тежки инциденти в утвърдения круизен порт Одеса, събитията в Крим, напрежението в Донецк и Луганс, терористичните атаки в Турция, санкциите на ЕС и САЩ към Русия. Всичко това предопредели средносрочните планове на всички круизни компании, които не само изключиха Черно море от своите карти, но и маршрутите си в Мраморно море и западното крайбрежие на Средиземноморието. Самото запазване на Бургас на картата на круизния бизнес макар и с по-малко посещения, е повече от успех, предвид това, че круизните портове Одеса, Сочи, Ялта, Батуми през последните две години дори не отчитат обслужен круизен лайнер. През 2016-та г. круизните оператори, които посетиха Бургас се ориентираха към директни пътувания от Средиземно море и дестинацията Гръцките острови до България.

Настоящият круизен сезон откриваме с посещение на 222 метровия, 14 палубен кораб на компанията Costa Cruises – Costa Neo Romantica. Една седмица след Великденските празници италианския лайнер ще акостира на Морска гара като на борда му основно ще бъдат френски туристи. Очакваме и  пасажера Golden Iris на новия круизен оператор за Черно море – Mano Maritime Ltd.

При заявяване от страна на всеки друг пасажерски кораб Морска гара Бургас е в първостепенна готовност за качествено обслужване.

Обнадеждаваща за региона е инициативата предприета от руската държава за организиране и пускане в експлоатация на круизна линия Сочи-Ялта, а в последствие към Турция. В изпълнение на проекта ДП „Росморпорт” преди дни закупи пасажерски кораб /~1000 туристи/, който е кръстен „Княз Владимир”. Набира се екипаж и се очаква през месец май пасажерът да започне първите си рейсове. С колегите от порт Сочи сме в постоянен контакт, руската страна е информирала и нашето министерство на туризма за намеренията си и сме в готовност да бъдем част от нов круизен маршрут, този или следващия сезон.

Кога започва сезонът на туристическите пътувания в залива?

Още от този месец. Вече са факт първите туристически плавания на общинския катамаран „Света Анастасия”, който превозва туристи до едноименния остров. От 8 април вече се изпълняват курсове по заявка с начална точка каботажна морска гара „Магазия-1”. През последните четири години има осезаемо раздвижване при позабравените десетилетия наред крайбрежни пътувания. Те носят своя чар и са търсени от туристите и жителите на Бургас. Освен общинския кораб и няколко частни корабчета извършват кратки морски пътувания до остров „Света Анастасия” и в залива. За две години през бургаското пристанище са преминали над 66 000 туристи, които са направили кратко морско пътуване по крайбрежието или до острова. Една от бъдещите ни цели трябва да е развитие на яхтено и туристическо развлекателно корабоплаване. По южното крайбрежие има красиви места и градове, които може да бъдат посещавани по море. Може да се организират редовни линии през сезона между морските градчета и да са алтернатива на пътуванията с автобус или автомобил. Смятам, че има възможности и могат да се намерят необходимите лостове, за да се подпомогне каботажното плаване, тъй като това ще се отрази благоприятно на местната икономика и в частност до новоизградените близки пристанища – Сарафово, Поморие, Черноморец.

Подписахте две международни споразумения за сътрудничество с пристанищата в Марсилия и Алексадруполис. Какви дейности  ще изпълнявате по тях? 

В края на 2016 г. бяха подписани и двата меморандума за сътрудничество. По време на първия Средиземноморски пристанищен форум (Med Ports Forum 2016) във Франция подписахме споразумението за сътрудничество с „Пристанище Марсилия-Фос”. В документа са заложени подобряване ефективността на пасажерската и товаро-разтоварна дейност на базата на обмяна на добри практики, обучение на персонал, мониторинг и контрол на сигурността, развитие на бъдещи общи дейности и проекти. Ще припомня, че под ръководството и прякото участие на инж. Адолф Герар (Жерар), главен инженер и директор на пристанище Марсилия в периода 1895-1897 г. пристанище Бургас изгражда своя съвременен облик. Реновираната „Магазия-1” със съхранената над 100 годишна подпокривна нитована конструкция „Айфел”, френските фарове в порта и марсилския камък по челния кейов фронт на трето и четвърто корабни места са действащите обекти, които сближават двата порта. На 18-ти май Пристанище Бургас ще отбележи 114 години от откриването си за търговско корабоплаване. Обмисляме на тази дата да поставим до „Магазия-1” символичен паметен знак изработен от марсилски камък. Отправили сме покана към ръководството на пристанището в Марсилия да участват в тази първа инициатива.

На празника на Бургас 6-ти декември 2016 г. поканихме представители от пристанището в Александруполис, Гърция. Същият ден подписахме споразумение за сътрудничество и с гръцките колеги. Меморандумът за сътрудничество обхваща няколко основни дейности – разработване на технологична инфраструктура за растеж на двете пристанища и подобряване на връзките между тях; обмен на ноу-хау в областта на пристанищата и организацията на управлението на пристанищните съоръжения; сътрудничеството за разработване и съвместно подаване на предложения за участие в съфинансирани програми, с целенасочени действия, свързани с транспорта, туризма, културата и др.; обучение на човешки ресурси и обмяна на добри практики; обмен на информация в областта на опазване на околната среда и насърчаване на устойчивото развитие на пристанищата на Александруполис и Бургас. Формирани бяха работни групи и от двете страни. В момента заедно с неправителствената организация „Южно – български морски образователен център” работим активно по разработването на проект, с който да кандидатстваме пред ОП „Черноморски басейн” 2014-2020. За целите на проекта, който ще е в сферата на морския екологичен туризъм, предстои да привлечем още един партньор – страна от черноморския басейн извън ЕС. Проектът е с висока екологично-туристическа насоченост като включва осигуряването на финансиране за проектиране и строителство на екосъдове и съответстваща инфраструктура.

Кога ще бъде отворена „Магазия 1”? Има ли вече заявки за организиране на събитие в и около сградата?

Реновираната сграда на Морския център „Магазия-1” е предадена за стопанисване на пристанище Бургас от Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията. От този сезон там ще се обслужват морските пътувания на общински кораб „Света Анастасия”. От община Бургас предвидиха и допълнителна спирка на екобусчетата пред „Магазията”, които вървят по маршрута от Морска гара до Мостика. В подготовка е и предстои през месец май на втория етаж да бъде открита изложба организирана от Националната художествена академия. В активна процедура сме по предоставянето на етажа на академията за организирането на постоянно обучение на студенти в Бургас – морски филиал на авторитетното висше учебно заведение. Има заявен интерес за гостуване на голяма чуждестранна изложба през летните месеци, както и запитване за осъществяване на музикално събитие на терена до „Магазия-1”. Тези инициативи са в начален етап и не бих искал да обявявам нещо, преди да е договорено окончателно. От началото на седмицата официално е обявена и тръжната процедура за отдаване под наем на заведенията и търговските обекти, които са разположени на първия етаж на обновената магазия.

Част от Морска гара става ресторант. На какъв етап е процедурата за избор на наемател? 

Още при строителството на сградата на Морска гара е отделена площ за заведение. Много бихме желали Зоната за свободен достъп да предоставя различни варианти на посетителите за отдих и приятно изкарване край морето. Към момента в този район има само едно заведение. За това обявихме търг за отдаване под наем на ресторанта, който се намира на Морска гара. Надяваме се да има желаещи, които да го превърнат в притегателно място за срещи край морето. Все още тече срокът, в който може да се закупува тръжна документация и да се правят огледи. Срокът за подаване на заявления за участие в търга е до 16.30 часа на 28-ми април. Търгът е насрочен за 02.05.2017 г. от 10.00 ч. в административната сграда на Пристанището.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук