11.5 C
Бургас
четвъртък, май 23, 2024

ДКЕВР стана КЕВР. Обещава повече прозрачност

ДКЕВР става Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Членовете на регулатора няма да се избират както досега от Министерски съвет, а от парламента, след като предложените промени бяха приети днес от парламента. Самата комисия ще бъде съставена от 9 членове, разделена на две подкомисии, като едната ще се занимава с проблемите в енергетиката, а другата – с тези в сектор „Водоснабдяване и канализация“.

КЕВР

Снимка: dnes.bg

Според народният представител от ГЕРБ Димитър Бойчев, който е и член на парламентарната комисия по енергетика, новите моменти в Закона ще доведат до по-голяма прозрачност в работата на КЕВР, а взетите от нея решения ще придобият публичен характер.

Новият момент всъщност е, че Комисията ще публикува на интернет страницата си предложенията на енергийните предприятия и на ВиК операторите за утвърждаване на цени заедно с всички изходни данни, протоколите от проведени открити заседания и обществени обсъждания, решенията на комисията, включително начина, по който са гласували членовете на комисията, приетите нормативни актове, правила, методики и указания. Една от най-сериозните критики досега беше именно в тази посока-липсата на прозрачност и взимане на решения на закрити врати.

Предвижда се и ограничаване на закритите заседания на специализираните състави на комисията единствено до случаите, когато се оповестява защитена по закон информация. 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук