13.8 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Отбелязваме Световния ден за борба с диабета

На 14 ноември се отбелязва Световният ден за борба с диабета. За първи път той се чества през 1991 г. от Международната диабетна федерация и Световната здравна организация. Датата е и рождена за д-р Бантинг, един от откривателите на инсулина.

Благодарение на откритието на Бантинг и неговия колега д-р Бест над 85 години инсулинът спасява живота на милиони хора със захарен диабет. На 20 декември 2006 година Общото събрание на ООН приема специална Резолюция за захарния диабет, с която официално определя 14 ноември за Световен ден на борбата с диабета.

В световен мащаб от хроничното заболяване страдат над 360 милиона души. На диабета се дължи голям дял от разходите за здравеопазване в много развити страни. Терапията на диабета поглъща над 10% от бюджета на здравеопазването на всяка държава, като по-голямата част от тези пари отиват за лечение на сериозните хронични усложнения.

Основните рискови фактори за развитие на захарен диабет са наднорменото тегло, наличието на първостепенни родственици, страдащи от захарен диабет. Определящо значение има също начинът на живот – хранене, намалена физическа активност, стресът в ежедневието.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук