11 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Днес е хубав празник за 5 красиви имена

На 12 юли почитаме паметта на християнка, която помогнала на Иисус Христос в най-тежкия момент по пътя към Голгота

На Разпети петък, докато влачел огромния дървен кръст, Иисус Христос бил на ръба на своите сили. Тълпата го осмивала, обиждала и му се подигравала. Някои го замеряли с отровни думи, а други – с камъни. Имало и милостиви хора, които искали да облекчат мъките на младия мъж.

Сред тях била и младата Света Вероника, разказва topactualno.com.Тя приближила към изтощения Иисус Христос. Разперила ленена кърпа. С нея попила потта и кръвта от лицето на бъдещия Спасител. Тогава се случило истинско чудо. Ликът на Иисус Христос остава отпечатан върху ленената кърпа. В иконографията често изобразяват Света Вероника как държи разперена кърпа, на която се вижда отпечатаното лице на Христос.

По-късно нарекли тази кърпа „Платното на Вероника“. След Разпети петък Света Вероника заминава от Йерусалим за Западна Европа. Свещената кърпа оставя в Рим. След това отпътува за Южна Франция. Там започва да проповядва и да говори за Спасителя, на когото лично сторила огромна добрина.

На латински името Вероника звучи като Береника или Беренике. В деня на тази свята жена, имен ден празнуват Вероника, Веро, Вероник, Вера, Верка. 

Заради запечатания образ на Иисус Христос, приемат Света Вероника за покровител на фотографията и фотографите. Благодарение на фотографията, ние добиваме нагледна представа за хора, събития и заобикалящата ни среда. Особено интересни са старите фотографии, които разкриват пред нас един непознат, но много интересен свят.

На 12 юли, без да е имен ден,  почитаме паметта на още двама смели християни. Това са Свети Прокъл и Свети Иларий. Свети Прокъл бил осъден на смърт, защото отказал да се поклони на езическите богове. Присъдата била смърт, чрез пронизване с лък и стрела.

Когато вървял към мястото за екзекуция, неговият племенник започнал да крещи, че също е християнин. Войниците заловили  Свети Иларий  и го хвърлили в тъмницата. През това време войниците обсипали тялото на праведния Свети Прокъл с множество стрели. Той агонизирал и накрая издъхнал в страшни нечовешки мъки. Добри християни прибрали и погребали неговото тяло. След 3 дни на смърт бил осъден и младият Свети Иларий. Той бил посечен с меч. Неговото тяло също било погребано близо до това на неговия чичо Свети Прокъл./ blitz.bg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук