Днес са Коледните заговезни, а от утре започват и Коледните пости, които траят до Рождество Христово. Днес е последният ден, в който може да се блажи с месо, яйца и млечни продукти. По българска традиция, вечерта на Коледни заговезни се слага на трапезата кокошка, сготвена с кисело зеле, пълнени чушки с боб и тиквеник с орехи.
Лъжицата, с която стопанката е сипвала от блажното ядене, се скрива и не се пипа чак до Коледа, когато пак се хапва блажно. Венчавките са забранени от днес до Въведение Богородично и от Игнажден до Богоявление. Строг пост се спазва от 14 до 22 ноември и между 20 и 24 декември. От 23 ноември до 19 декември е позволено да се консумира вино, риба и морски дарове – с изключение на дните сряда и петък, когато пак се спазва строг пост. На Коледа вече може да се блажи.