13.2 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Днес става ясно какво строи Турция срещу Резово-АЕЦ или ТЕЦ

Днес в кметството на турската община Игнеада ще се проведе обществено обсъждане за строителството на АЕЦ и ТЕЦ, на няколко километра от българско-турската граница, срещу Резово.

Местните хора не са съгласни с изграждането на АЕЦ защото според тях това ще съсипе туризма и природата на Странджа.

Те са събрали подписка и са я връчили в общината на Игнеада. Протестират и хотелиерите от региона, които подготвят писмен протест до Министерски съвет в Анкара. Плановете на противниците на проекта за АЕЦ, са да провалят общественото обсъждане, за да не може да се задействат процедурите, съобщи преди дни bivol.bg.

 

Според г-жа Гултен Авджи от турския град в момента се строи и инфраструктура, която да обслужва бъдещите централи. Твърди се, че се строи лиман, но местните не вярват на това.

 

Преди  дни в Игнеада е имало дебат с професор от университета „Мармара“ в Истанбул, който е разяснил какви ще бъдат последствията от строежа на АЕЦ. Специалистът не е скрил истината, че бъдеща ядрена централа и въобще тежка индустрия ще унищожи напълно риболова, ще предизвика радиоактивност в морето и последващ тотален крах на туризма. Очакват ни ракови заболявания и генетични малформации, но най-страшното е, че ще бъдат поразени поколенията – тревожи се още г-жа Авджи.

 

Построяването на АЕЦ „Игнеада“ може да съсипе тотално туризма и в българската част на Черноморието, тъй като едва ли туристите ще идват ентусиазирано да почиват на няколко десетки километра от АЕЦ, която ползва водата от морето за охлаждане. Щетите от подобен проект ще са стократно по-тежки и фатални за цялото ни Южно Черноморие от последствията на скандалния петролопровод „Бургас-Александруполис“, сочат анализите от предварителните проучвания.

 

Засега не е известно да има официална българска правителствена позиция за строежа на АЕЦ „Игнеада“.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук