20.4 C
Бургас
неделя, април 28, 2024

Дни на отворените врати в музикалното в Бургас

В Националното училище за музикално и сценично изкуство „проф. Панчо Владигеров” започнаха Дни на отворените врати на Националната музикална академия.

Инициативата стартира с Майсторски клас по пиано на проф. Атанас Куртев. В него участват 21 пианисти от 5 до 12 клас. Тази вечер проф. Куртев ще свири за бургаската публика в зала „Петя Дубарова” в културен комплекс „Морско казино” от 18.00 часа. atanas kurtevВ програмата са включени произведение на Пьотр Илич Чайковски и Александър Скрябин.

Кулминацията на проявата ще бъде в сряда- 18 март, когато с деца, учители и родители ще се срещнат преподавателите от Академията – проф. Йосиф Радионов – цигулка, доц. Маргарита Баснарова – класическо пеене, доц. д-р Стефка Оникян- поп и джаз пеене и гл. ас. д-р Николай Градев- Теоретико-композиторски и диригентски факултет.

Освен работните срещи, които ще проведат с педагозите, гостите ще имат и практически занятия с изявени деца от съответните специалности. Заедно с академичните преподаватели в Музикалното училище ще гостува и Иван Милчев – бивш възпитаник на учебното заведение и настоящ студент в Академията, който ще работи с Детския хор.

Дните посветени на Националната Музикална Академия „проф. Панчо Владигеров” ще бъдат закрити с концерт по Проект „На концерт в сряда”. Тази седмица той ще бъде посветен на „краля” на музикалните инструменти – пианото.

Историята на пианото започва в Падуа през 1709 година в ателието на Бартоломео Кристофори ди Франческо /1655-1731/ – майстор на клавесини. Днес пианото е музикален инструмент, с богат диапазон и изразителност. То се вписва еднакво добре както в света на класическата музика, така и в джаза и в забавната музика. Пианото свири като оркестър, но и с лекота може да се съчетае с почти всеки друг инструмент. Описвано като „музикалния еквивалент на палитрата на художник“, то е вдъхновило най–прекрасните музикални образци, писани някога.

“Viva piano” е името на финалната проява и на сцената своя талант и майсторство ще демонстрират децата от Майсторския клас на проф. Атанас Куртев.

Тази сряда – 18 март, 18 часа, Концертна зала на Музикалното училище, вход свободен.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук