9.3 C
Бургас
петък, май 3, 2024

ДНИ НА СЪРДЕЧНАТА НЕДОСТАТЪЧНОСТ ЩЕ СЕ ПРОВЕДАТ В БУРГАС

Над 700 жители на Бургаска област страдат от сърдечна недостатъчност. Много от тях дори не подозират за проблема. В Община Бургас хората с потенциална такава диагноза са около 250 човека. Диагнозата „сърдечна недостатъчност“ означава, че сърцето е престанало да снабдява в достатъчна степен тъканите и органите с кислород и хранителни вещества. Заболяването обикновено е хронично и болният може да живее с него много години преди да бъде поставена диагнозата.През месец май 2011 г. Европейското кардиологично дружество е обявило дни на сърдечната недостатъчност. По време на тези дни се организират безплатни прегледи, консултации и информационни кампании. Целта е да се повиши информираността у населението относно това заболяване, да се постави точна диагноза и да се назначи правилно лечение. Инициативата включва 35 държави, между които и България.

Медицински център „Европейска здравна грижа“ Бургас също се включва в Дните на сърдечната недостатъчност. Кардиолозите д-р Иван Иванов, д-р Наташа Димитрова и д-р Росица Великова ще преглеждат безплатно бургазлии с такава дигноза. Прегледите ще се провеждат на 9 и 10 май от 14 часа, в Медицински център „Европейска здравна грижа“ на бул.“Княгиня Мария Луиза“ №27 след предварителното записване на тел. 056 84 15 14.

Медицинската статистика показва, че при 10 на 1000 души, по-възрастни от 70 години, се поставя диагноза „сърдечна недостатъчност“. По данни на Районната здравна инспекция, в Област Бургас живеят близо 65 000 души, по-възрастни от 65 години. В Община Бургас те са 25 844. Или общо потенциалните носители на диагнозата са над 700 възрастни хора.

Слабостта и бързо настъпващата умора са първите симптоми на сърдечна недостатъчност. Други симптоми са пристъпите на задух, особено през нощта, подуване на глезените, отоци на меките тъкани в областта на стъпалата, подбедриците, бедрата, понякога и в областта на корема.

 Най-разпространената причина за сърдечна недостатъчност е стеснението на артериите, снабдяващи с кислород сърдечния мускул. Въпреки че заболяванията на съдовете се развиват в млада възраст, проявите на застойна сърдечна недостатъчност се наблюдават най-често при възрастни хора. Болестта се наблюдава по-често при жени, тъй като при мъжете е висок процентът на непосредствената смъртност от заболявания на съдовете(миокарден инфаркт), преди да развият сърдечна недостатъчност. Други фактори, обуславящи развитието на това заболяване са хипертонията, алкохолната и наркотичната зависимост, промени в структурата на клапите на сърцето, хормонални нарушения(например хипертиреоидизъм-повишена функция на щитовидната жлеза), инфекциозните възпаления на сърдечния мускул (миокардити) и др. Около 50% от болните с поставена диагноза сърдечна недостатъчност преживяват с това заболяване над 5 години. Лечението на сърдечната недостатъчност, започнато през най-ранните стадии, подобрява значително прогнозата за живота на болния.sarse.jpg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук