9.9 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Доброволци възстановяват туристическата маркировка в Стара планина

На 13-ти и 14-ти май доброволци от туристическите дружества в Айтос и Сливен, както и от Туристическия клуб към Синдиката на българските нефтохимици „ЛУКОЙЛ“ ще се включат в акция по възстановяването на планинските пътеки и туристическата маркировка в Източна Стара планина. Планинарите ще обходят най-популярните пътеки по билото между проходите „Вратник“ и „Ришки“, за да набележат проблемните места. Планирано е участъците, които имат нужда, да бъдат основно премаркирани и почистени, а наличната стълбова маркировка – пребоядисана.

 

Акцията е част от мащабна инициатива за почистване на туристическите пътеки и полагане на нова лентова маркировка по маршрутите в Централна Стара планина и по трасето Ком- Емине. Стотици любители на планината са се събрали във фейсбук групата „Да обновим туристическите маршрути и обекти“ с идеята да обединят планинарската общност в България и заедно да направят планините по-сигурни и достъпни. Сред целите, които доброволците са си поставили, е и събирането на средства за изработване на нови указателни табели за местата, на които такива липсват.

 

Двигател на инициативата е Димо Колев – дългогодишен турист и автор на излезлия наскоро нов тритомен пътеводител за Централна Стара планина и Ком- Емине. „Институциите, които трябва да вършат това, от години са абдикирали от своите отговорности и задължения и затова взехме нещата в свои ръце. Имаме подкрепата на местната власт по места, както и на дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“. Всички подобрения, които правим, са съобразени с правилата и сме сигурни, че след нас планината ще бъде по-гостоприемна към тези, които обичат да бягат от натовареното ежедневие в нея. Ако пък някой иска да се присъедини към нас и да ни помогне- с радост ще го посрещнем“ – сподели Колев.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук