13.8 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Договорът за добросъседство с Република Македония ще бъде подписан съвсем скоро

Договорът за добросъседство с Република Македония ще бъде подписан съвсем скоро, обяви министър-председателят Бойко Борисов след срещата си с премиера на Република Македония Зоран Заев, който е на официално посещение у нас. Очаква се последните детайли да бъдат изчистени до 2 август, когато в Македония е планирано общо честване на Илинден, допълни Заев.

Премиерът Бойко Борисов поздрави македонския си колега за постигнатата стабилност и спокойствие в страната след тежката политическа криза там. „Македония има историческия шанс да направи така, че гражданите й да се чувстват добре. Пътят към НАТО и ЕС минава първо през вътрешна стабилност”, посочи българският министър-председател. Той каза, че България ще продължи да работи и с Гърция, така че двете държави да решат съществуващите проблеми, защото „дестабилизация в Македония означава и дестабилизация по нашите граници”. Българският премиер изтъкна, че българската държава първа е признала Република Македония и че нямаме по-близък народ от македонския. Бойко Борисов беше категоричен, че нашата страна ще продължи да помага на Македония по пътя й на евроатлантическа интеграция.

Премиерът Зоран Заев определи срещата в София като историческа и подчерта, че България е приятелска страна, от която Македония очаква помощ за пълноправното си членство в ЕС и НАТО. „Щастлив съм, че в лицето на г-н Борисов имаме такъв приятел”, заяви премиерът на Македония. „Очаквам този позитивен дух, който демонстрира г-н Борисов, да стигне до всички. Затваряме главата на омразата, отваряме главата на позитивизма, на общото европейско бъдеще и това трябва да го усещат всички граждани на Балканите”, коментира пред журналисти след срещата Зоран Заев.

Министър-председателите Бойко Борисов и Зоран Заев бяха единодушни, че ще продължат да работят за изграждането на общи инфраструктурни проекти, свързващи двете страни. Като символ на новите отношения между България и Македония и поклон пред общата история в разговорите беше постигнато разбирателство улици в София и в Скопие да бъдат кръстени на президентите Желю Желев и Борис Трайковски, а след срещата си в Министерския съвет двамата премиери заедно поднесоха венци пред паметника на цар Самуил.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук