12.6 C
Бургас
вторник, април 30, 2024

„Долно Езерово“ се вдига срещу „Лукойл“

Протести подготвят  жителите на бургаския квартал „Долно Езерово”, причината е обгазяването от последните дни.  Хората ще учредят сдружение и ще предявят граждански иск към  нефтената рафинерия. Наложената санкция от 250 хиляди лева не  ги удовлетворява.

Въпреки дългогодишните проблеми с качеството на въздуха, те се организират за първи път, обясни Антоанета Манолова, директор на Центъра за административни услуги в квартала.

Пред БНР Величко Янков, от инициативния комитет в защита на жителите на „Долно Езерово“, неподчинението не е решение: „Аз призовах гражданите и бях подкрепен от голямо мнозинство, да се инициира граждански комитет или сдружение с идеална цел, за завеждане на колективен граждански иск към държавата, защото ние сме инвестицията на държавата – хората. И към „Лукойл“. Хората, които ще участват, ще заложат своите искове за обезщетение по отношение на своята заболеваемост“.

Още тази седмица, след консултация с юристи, ще има яснота по иска, уточни Янков. Ще се настоява и рафинерията да изгради залесителен пояс и да увеличи парите, които дава на община Бургас.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук