10.4 C
Бургас
събота, април 20, 2024

Домашен социален патронаж ще се грижи за над 300 възрастни хора в четири села на община Созопол

Възрастните и самотни жители на селата Зидарово, Присад, Габър и Вършило ще могат да разчитат на топла храна всеки ден, благодарение на новоткрития домашен социален патронаж. Засега храна ще получават 120 самотни хора, но догодина бройката им ще нарасне до 300 души.  Новата придобивка е част от социалната програма на Община Созопол, а лентата бе прерязана официално от кмета на общината Панайот Рейзи. Идеята на созополската общинска администрация е  да се създаде верига от социални патронажи в цялата община и да се подпомогнат възрастните хора.  Созопол със собствени средства e ремонтирал и преустроил помещенията. С решение на общинския съвет е осигурено оборудването и  заплатите на хората, които ще работят в новия социален патронаж.

Инвестицията в село Зидарово е близо  600 000 лева. В патронажа ще работят пет души, като тенденцията е догодина броят им да нарасне до 10 души. Според главният специалист на домашния социален патронаж Йорданка Димитрова възрастните жители могат да разчитат на богата, здравословна и разнообразна храна, като по-голямата част от стойността й е поета от Община Созопол.

В селата, които ще обслужва новият социален патронаж живеят малко под  три хиляди души, които са предимно пенсионери. Новата социална услуга е начина тези хора, да бъдат подпомогнати във времето на липса на поминък и финансова нестабилност.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук