23.1 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

До две години Созопол с чисто море, започва изграждането на пречиствателна станция

Пречиствателната станция в Созопол, която трябва да бъде готова до края на 2014 година ще изглежда- така, а в момента теренът е в този вид.

След 8 години протакане, две първи копки и няколко преработки на проекта днес министърът на околната среда Нона Караджова и кметът на Созопол Панайот Рейзи подписаха договора за старта на нейното изграждане. Сумата е 78 млн.лв. и са осигурени по ОП ”Околна среда”. След две години Созопол ще стане най-чистия залив в региона, подчерта министър Караджова.

Първият етап включва изграждането на довеждащи колектори и дълбоководно  заустване на отпадъчните води. Кметът Панайот Рейзи помоли съгражданите си за търпение, тъй като от 3 млрд и  500 милиона лева възлиза  осигуреното финансиране по  Оперативна програма „Околна среда”,  като от тях 97% вече са договорирани от общините, което представлява 3 млд. И 200 милиона  лева усвоени средства.

От екоминистерството увериха, че до 2014 година трябва да бъдат завършени всички пречиствателни станции по морето, в районите с над 10 хиляди еквивалент жители.

За следващия програмен период приоритет ще бъдат още пет пречиствателни станции в по-малките населени места.

Кметът Панайот Рейзи подари на министър Нона Караджова почетния знак а Созопол и книга с историята на града.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук