11.5 C
Бургас
четвъртък, май 23, 2024

До дни започва ремонтът на „Тройката“, подземна улица ще свързва „Гурко“ и „Христо Ботев“

Приключили са процедурите по избор на изпълнител и на надзор за ремонта на площад „Тройката”, съобщи главният архитект на общината Веселина Илиева. Строителните работи ще започнат веднага след като минат сроковете за обжалване на фирмите, участвали в обявените обществени поръчки. От общината се надяват, че до една година ще могат да приключат с проекта и бургазлии ще имат още едно модерно и обновено пространство. Целият район около Дома на НХК ще бъде разчистен от магазинчета и дюнерджийници. Едновременно с това част от ул. „Княз Борис І“ ще „слезе“ под земята, за да подобри транспортните комуникации, свързани с проекта за Интегриран градски транспорт на Бургас. Подземна улица ще свързва улиците „Гурко“ и „Христо Ботев“ в Бургас.

Ще бъде извършено укрепване паметника „Альоша“ и сградата на бургаския съд, тъй като са със сериозни пукнати. Ремонтът на „Тройката“ ще е труден и месеци наред ще създава неудобства на бургазлии, но масираното обновяване на града трябва да продължи, казват от общината.

Проектът е на стойност 7 млн.лв. Пет от тях са осигурени по ОП „Регионално развитие”, а 2 млн. лв. са собствени средства на общината.

Нова зона за отдих с водно огледало, пейки, кошчета и зеленина ще бъдат другите  акценти в новата визия на площад “Тройката”. Около Културния дом на НХК пък ще има нова градинска площ с атрактивно осветление. Зоната на струйния фонтан също ще бъде благоустроена като водната струя ще наподобява морска вълна.

Готови са проектите и за модернизацията на втората част на ул. „Александровска” и ул. „Богориди”, но се търси финансиране. Възможно е за началото на реконструкцията да се изчака следващия програмен период от 2014- 2020 г., уточни главният архитект.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук