9.9 C
Бургас
петък, май 3, 2024

До дни подписват за пречиствателната станция в Созопол, в Поморие морето е чисто

Няма замърсявания на водата по нашето Черноморие, това показват всички замервания, на този етап. Въпреки това обаче проблемът с чистотата на морето остава докато не се изгради пречиствателната станция в Созопол и не стартира разширението на тази в Равда, което трябва да стане в рамките на този програмен период.

Това стана ясно по време на изнесено заседание на комисията по околна среда и води към народното събрание, което се проведе в Поморие. Зам. министър Ивелина Василева съобщи, че до дни ще излезе решение за подписване на договор за изграждането на пречиствателната станция в Созопол.

Поморие е един от градовете по морето, където няма проблем с мръсното море. Градът е със собствена пречиствателна станция и на този етап няма оплаквания от туристи.

Освен 6-те населени места по морето, които все още нямат пречиствателни станции, проблеми създават и големи хотелски комплекси в тези райони. За някои от тях не е ясно къде и как заустват отпадъчните води и дали ги извозват до пречиствателните станции.

От Басейнова дирекция обясниха, че няма данни за замърсявания на водите от големите наводнения в Русия. Водата се измерва по 31 показатели.

Заседанието беше водено от председателя на парламентарната еко комисия Искра Михайлова. Участие в него взеха още областният управител Константин Гребенаров, Атанаска Николова – заместник-кмет на Бургас по европейските политики и околна среда, Ганчо Тенев – директор на Вик Бургас, директорите на  екоинспекциите в Бургас и Варна и Милена Енева – председател на ОбС – Поморие.

Част от депутати бяха дошли на заседанието на парламентарната комисия по джапанки, явно вече подготвени за уикенд на плажа.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук