14.3 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Има дюни на къмпинг „Юг“, установиха от БАН

Бетонните плочи, излети на къмпинг „Юг” в залива Корал, са върху дюни. Поне такова е първоначалното заключение на експертите от Българска академия на науките. В края на тази седмица трябва да бъде изготвено окончателното становище на експертната комисия, която направи оглед на терена. В нея влизат експерти от БАН. Регионалното министерство и това на околната среда и водите. До този момент районът на къмпинг „Юг” не е бил обследван. Едва след официалното заключение ще стане ясно каква е площта на новооткритите  днес дюни и попадат ли спорните бетонни плочи в територията им.

Според инвеститора обаче нарушения няма. Документите са изрядни, а строителство върху дюни не се извършва. Две са плочите в къмпинг Юг, които трябва да станат основи на бъдещи бунгала. Поне такава е идеята  на инвеститора. В момента обаче строителството е замразено – след решение на министър и инвеститор.

Според местните, ситуацията се преекспонира, а напрежение насаждали мними еколози, които искали да почиват без пари по българското Черноморие . Ако официалното становище на експертната комисия съвпадне e с днешното заключение – а именно, че плочите са излети върху дюни, строителят ще трябва да ги премахне. За това обаче ще се чака решение на няколко държавни структури.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук