11 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Бургаските училища с видео наблюдение?

Община Бургас е готова да финансира изграждането на локално видеонаблюдение в училищата, още до края на тази година. Това стана ясно по време на среща в общината по инициатива на кмета Димитър Николов. Повод за свикването и станаха зачестилите случаи на агресия в бургаските училища. Николов поиска съдействие от полицията за изработването на единни правила за охрана в училищата, които да бъдат предоставени на всички директори. Изготвянето им трябва да включва преразглеждане на договорите с охранителните фирми, както и съответните промени в правилниците за вътрешния ред в учебните заведения. Седем дни е поставеният за формулиране на единните правила срок. Междувременно Центърът за превенция на насилието, който бе създаден със съвместните усилия на община, полиция и организацията „Деметра“, започва проучване във всички бургаски училища. Идеята е да се изработи карта с местата, които са с най-висок процент на риск от насилие – училищни дворове, площадки, близки заведения. Тази карта ще бъде предоставена както на ОДП и общинска дирекция УКОРС, за да засилят присъствието си в тези райони при своите ежедневни обходи, така и на охранителите в училищата, за да насочат повече внимание към горещите точки. Кметът постави срок от два месеца за въвеждане на първоначално набелязаните мерки, след което ще бъде насрочена втора среща в същия формат, за да се извърши анализ и евентуално да се направят корекции. Конкретни предложения по време на срещата направиха и представителите на други институции. От ОДП заявиха, че в училищата трябва да има щатен отговорник по сигурността, който може да бъде съответния педагогически съветник или психолог.

Към настоящия момент, в условията на делегирани бюджети обаче, много директори съкращават бройката за такъв специалист.

По време на дискусията повечето участници се съгласиха, че заради неатрактивното заплащане днес охранителите в училищата са предимно пенсионери, които не наблюдават децата по коридорите, не упражняват контрол, и по-често играят ролята на не особено бдителни портиери. Беше цитиран пример с охранител, който при случай на сбиване изгонил ученици извън двора на училището – там, където не е длъжен да се намеси. По този повод беше предложено да се преразгледат договорите с охранителните фирми, за да залегне в тях изискване служителите им да охраняват и близкото пространство около училищата.

От съюза на училищните психолози също излязоха с конкретни предложения за подобряване на сигурността – сред тях и тези за постоянна осветеност на училищните територии; ежеседмично посещение на районния полицейски инспектор в съответното училище, за да се среща с децата и да изслушва проблемите им заедно с педагогическия съветник; определяне на отделни помещения за срещи на родители с учителите, за да не се търсят по етажите и да се създават предпоставки за конфликти; популяризиране на извънкласните форми на обучение.

В края на срещата кметът Николов заяви, че ще предложи на Министерство на образованието и науката във формулата за разпределение на средствата за издръжка на училищата официално да се въведе и сума за разходите по охрана. В момента най-честата практика е училищата да си наемат служител от охранителна фирма със средства, събрани от училищното настоятелство.p1020504.JPG

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук