13.2 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

До 10 дни решават за екстрадацията на Кела

10 дни след ареста португалският съд трябва да се произнесе по екстрадицията на заловения в Португалия Пламен Дишков- Кела. След това има още месец за процедурата по физическото прехвърляне на арестанта“, обясни вчера зам.-министърът на МВР Димитър Георгиев, цитиран от в-к „Стандарт“. Бившият сикаджия, обвинен за убийството на колбасарския бизнесмен Димитър Стаматов- Мастара ще лежи зад решетките 20 години в Бургаския затвор.

Големите бургаски врагове Пламен Дишков-Кела и Димитър Желязков-Митьо Очите нямат шанс да се срещнат в затвора и да се опитат да решат кой е по-голям в дуел зад решетките. Това увери вчера директорът на затворите Митко Димитров.

„Желязков е в Белене, докато Пламен Дишков ще лежи най-вероятно в Бургас, където е постоянният му адрес“, заяви Димитров пред „Стандарт“ вчера. Така двамата ще бъдат разделени от Стара планина и нямат шанс да се доближат един до друг.

От небето до земята е разликата между Кела и Очите, разказват познатите им край морето. Лидерите на двете враждуващи през 90-те групировки в Бургас – СИК и ВИС, не си приличат. Като чуят името на Кела, от крайморския ъндърграунд продължават да потръпват. Нищо, че го няма в Бургас близо 10 г. – от 2002 г.

„Много преди Очите да започне да вършее по сергиите в Слънчев бряг и да предлага дрога, Кела влизаше свободно в „Нефтохим“-а и търгуваше с горива. Жестокостта му бе пословична“, разказват ченгета в града. Докато агресията на бившия борец и висаджия Димитър Желязков стига дотам да ступа някого и да му тупне юмрук между очите, то сикаджията Пламен Дишков не си поплюва и директно вади пистолет, разкриват техни познати.

За разлика от Очите, Кела няма проблем да показва благосъстоянието си заради официалните си доходи като представител на „Интерпетролиум“. В края на 90-те години Пламен е недосегаем, защото фирмата за търговия с петролни продукти на една от водещите фигури в СИК Стоил Славов върти обороти за милиони.

През 90-те Кела се движи с внушителна група охранители и 3 джипа. Много преди Очите да придобие черна слава, мутрите в Бургас треперят от легендите за Дишков. Покрай петрола Пламен движи всичко, което носи милиони – наркотрафик, проституция, контрабанда. Пак за разлика от Митьо Очите, чийто „светъл бизнес“ може да се похвали с една обществена пералня в Несебър, то Кела още през 2000 г. започва да пере парите си, като придобива недвижими имоти, заведения в Бургас и Слънчев бряг. Купува имоти и селскостопанска земя и инвестира в зеленчукови борси.

Въпреки това, Кела не успява да остане встрани от бомбените атентати за разчистване на сметки в силовите групировки през 2000 и 2001 г. Червената лампа за Дишков светва още след атентата срещу семейството на Очите през ноември 2000 г. На топло обаче ще го прати аферата с месарския бос Димитър Стаматов-Мастара.

През декември 2000 г. двамата се засичат в бар „Жега“.

Компаниите разменят остри думи, накрая се сбиват. Само месец по-късно Кела е ранен тежко при взрив на паркинга на латиноклуб „Фенси“ в Бургас. Двама от най-близките му бодигардове – Димо Колев и Добрин Кафеджиев, умират. Малшанс за Мастара е, че взривът е само месец след сблъска между двамата. Логиката на Кела е непоклатима – бомбеният атентат е поръчан от Мастара, който искал да завърти самостоятелен бизнес с дрога, като „прилапа“ клиентите на Дишков.

В болницата Пламен решава, че ще си отмъсти на Мастара. Чака почти 2 години – до 21 ноември 2002 г. Месарят е убит с един изстрел от снайпер пред недостроената си сграда на бул. „Стефан Стамболов“ в Бургас. Физическият убиец Бойко Стоянов е получил 10 000 долара в брой. На 27 ноември 2002 г. Кела напуска страната с официалния си паспорт – като член на българска делегация за спортно събитие в Полша.

Това става с помощта на висши полицаи, твърдят хора от ъндърграунда. После Кела се изпарява. А покушението срещу Мастара е толкова прозрачно, че още на 9 декември 2002 г.

Пламен Дишков е обвинен за подбудителство на убийството му.

Три години след бягството си, Кела е спипан в Германия. През 2005 г. застава пред съда в бундесрепубликата. Обвинението е за използване на фалшиви документи за самоличност. Това става само година, след като е започнало делото за убийството на Мастара през 2004 г. Но понеже в България срещу Дишков все още няма съдебна присъда, той отново е пуснат на свобода.

Съдебната сага у нас продължава до 2009 г., когато ВКС осъжда окончателно Кела като поръчител на убийството и му дава 20 г. затвор. Тогава е издадена и европейската му заповед за арест, макар Дишков да се издирва с бюлетина на Интерпол от 2002 г.kela.jpg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук