14.3 C
Бургас
четвъртък, април 25, 2024

До 10 000 лева глоба за кървавата река край Порой

 

РИОСВ-Бургас извърши проверка по сигнал  за замърсяване на р. Порой в гр. Карнобат с отпадъчни води, примесени с животинска кръв. На място експертите констатираха, че водите на реката са с  интензивно червено оцветяване, видимо замърсени, със специфичен мирис на кръв.

Извършен е оглед  нагоре по течението, с цел откриване  на източника на замърсяването. Установен е бетонов колектор с диаметър приблизително около 0,8 м, изведен към реката. В момента на проверката от колектора в реката са изтичали и се зауствали видимо замърсени води с интензивно червено оцветяване  и мирис на кръв. По данни на присъствалия на проверката  еколог на град Карнобат, чрез колектора в реката се заустват води от кв. Красно село.

За анализ и произход на замърсяването е взета водна проба от изтичащите от колектора води. Резултатите от лабораторния анализ се очакват до една седмица.

Дадени са предписания на кмета на община Карнобат да се представи информация за законността на колектора, да се извърши проверка за всякакви нерегламентирани зауствания в река Порой, както и да се предприемат мерки за преустановяване на замърсяването на реката.

За допуснатото замърсяване на кмета на общината ще бъде съставен акт по Закона за водите. Размерът на санкцията е от 2 000 до 10 000 лева.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук