12.6 C
Бургас
петък, май 17, 2024

До 30 април самоосигуряващите се декларират задълженията си за социално и здравно осигуряване

30 април е крайният срок, в който всички самоосигуряващи се подават еднократно в годината декларация образец № 6 за задълженията си за социално и здравно осигуряване. Това е и срокът, в който самоосигуряващите се са задължени да представят справката за окончателния размер на осигурителния доход за съответната година.

данъчно Бурас, НАП

Тази справка е част от годишната данъчна декларация за облагане на доходите на физическите лица. За самоосигуряващите се лица срокът за корекция на декларация образец № 6 е до изтичането на срока на подаването й.

От Агенцията напомнят, че лицата, които са безработни и същевременно не получават средства от бюрата по труда, имат задължението да внасят сами вноските си за здравно осигуряване, както и да подадат декларация образец № 7 в едномесечен срок от прекратяването на трудовия  ангажимент. Чрез въвеждане на ЕГН всеки може да провери на интернет страницата на НАП www.nap.bg  своя здравен статус. Здравно неосигурени са лицата, които имат повече от две невнесени вноски за период от 36 месеца.

От НАП напомнят още, че учениците, които завършват тази година дванайсети клас трябва да внесат здравни вноски за месеците след края на учебната година и до началото на следването, ако са приети редовна форма на обучение във висше учебно заведение или до времето на започване на работа. Това е период,  в който държавата не осигурява навършилите 18 години, тъй като те не са вече ученици, но не са и студенти.

 

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук