14.9 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

До 50% по-ниски сметки плащат домакинствата в санираните блокове

Безплатното саниране на жилищните блокове по Националната програма за енергийна ефективност вече дава своите резултати. Домакинствата в обновените сгради плащат чувствително по-ниски сметки за ток, парно и топла вода. Това заявиха при срещата си с кмета на Бургас Димитър Николов и зам.-кмета Чанка Коралска председателите на сдружения на собствениците, чиито блокове са обновени.
Срещата бе по повод предстоящото връчване на удостоверенията за извършените ремонтни работи. В нея представители имаха живеещите в 7 и 57 блок в комплекс Изгрев, 72, 27 и 17 в „Славейков“, 114 и 165 в „Меден рудник“, 27 в „Зорница“, 14 във Възраждане и 88 – „Братя Миладинови“.
Между 30 и 40 % процента по-ниски сметки за ток в най-студените дни имат живеещите в блок 114 в „Меден рудник“. От блок 14 в комплекс „Възраждане“ отчитат между 45 и 50 процента по-малко разходи за електроенергия. Направените икономии са добри, при условие, че тази година средната температура е със 7 градуса по-ниска в сравнение с предишните две години.
Блоковете с парно имат спад с 50 процента в сметките за отопление. Чувствително намаление на разходите за топла вода има в сградите, където са монтирани соларни системи. Сравнението на данните показва, че за месец ноември домакинствата са платили средно по 7 лева за топла вода, а за същия месец на миналата година разходът е бил 13-14 лева.
Проблемите с появата на мухъл и плесен в присъединените тераси също е решен с цялостното саниране на сградите. Представителите на собствениците заявиха, че не биха успели по никакъв начин всички семейства да се обединят за събирането на средства и да направят сами подобен ремонт на общите части.
В процеса на работата по саниране на блоковете на места са възникнали проблеми с течове и проникване на влага, но строителните фирми са реагирали навреме и проблемите са били отстранени своевременно.
Кметът Димитър Николов призова сдруженията на собствениците при наличие на нередности да подават своевременно сигнали в Община Бургас, за да може да се следи работата на строителните фирми.
„Програмата за енергийна ефективност ще разшири своя обхват. Партньорството между Община Бургас и хората, чиито жилища са санирани, не приключва със строителните работи, а ще продължи и през следващите години. Ние ще ползваме вашия натрупан опит, за да създадем собствен модел за работа по Националната програма и да сме по-ефективни при санирането на старите блокове“, каза кметът Николов.
Предстои да бъде направен още един оглед на санираните сгради и ако има забележки от страна на собствениците, те ще бъдат отстранени.
При старта на безплатното саниране кметът Димитър Николов пое ангажимент Община Бургас да облагороди пространството около първите 10 сгради, одобрени за обновяване. По време на срещата бяха обсъдени проектите за блогоустрояване на жилищните райони.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук