9.3 C
Бургас
петък, май 3, 2024

До 5000 лв. глоба за изхвърлянето на строителни отпадъци

Общинските екоинспектори в Бургас продължават да констатират драстични нарушения на Закона за управление на отпадъците и Наредбата по управление на отпадъците и поддържане на чистотата. Гражданите изхвърлят строителните отпадъци от извършваните ремонти по апартаментите си до контейнерите. Другото често констатирано нарушение е масовото изнасяне на  едрогабаритни отпадъци без спазване на утвърдения график.otpadasi1.jpgОбичайна практика е собствениците на автомобили да предпазват колите си от жаркото слънце, като ги паркират върху зелени площи под дърветата.

Законодателят предвижда за изброените нарушения солени глоби, в някои случаи до 5000 лв.!

Общинска дирекция „Опазване на околната среда“ напомня, че строителните отпадъци от извършваните ремонтни и строителни дейности следва да се транспортират до депото на Община Бургас за строителни отпадъци и земни маси, намиращо се по посока к-с „Меден рудник“, след магазин „Мосю Бриколаж“, за сметка на собствениците, тъй като тяхното третиране не се включва в годишната такса „битови отпадъци“.

За събиране и транспортиране на строителните отпадъци може да се ползват срещу заплащане услугите на Консорциум „Титан Бургас“, тел. за заявки 0893 33 71 78 или 056 / 84 48 20.

Съгласно изискванията на чл. 4 от Наредбата по управление на отпадъците, физическите и юридически лица са длъжни да опазват и поддържат чистотата на територията на имотите си, както и да поддържат чистотата на съответните прилежащи терени към сградите и дворните места, в които живеят.

При организиране на акции за почистване Община Бургас предоставя безплатно чували за събиране на отпадъци и ръкавици.

           

Според Наредбата за опазване на обществения ред на територията на община Бургас, се забранява паркирането на автомобили по тротоари, алеи на паркове и градини, зелени площи и детски площадки.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук