19.9 C
Бургас
сряда, април 24, 2024

Драстични разлики в цените на горивата у нас

Драстични разлики в цените на горивата има в различите градове в България. Те варират от няколко стотинки до над 0.50 лв. за литър, пише „Сега„. Забележително е, че огромни разлики има между цените на едно и също гориво на бензиностанции от една и съща верига.

София се очертава като много скъп град, а Варна – като рай на евтиния бензин и дизел. Тенденцията е цените да растат с отдалечаването от морето.

Лидер по най-ниски цени в цялата страна е Варна. На второ и трето място са Габрово и Кърджали, а най-скъпо излиза пълненето на резервоара в София. Следват бензиностанциите в Ловеч и Добрич. В „златната среда“ по цени са Враца, Перник, Шумен и Бургас.

Цените на най-масовия бензин варират от 1.56 до 1.91 лева за литър. При А98 разликите са още по-големи – цената му вчера се движеше между 1.70 до 2.23 лева за литър. Така например варненските бензиностанции масово са продавали А98 около 1.70 лв., докато в Кърджали, Шабла, София и Хасково са зареждали на значително по-високи цени.

Драстични разлики има и в продажните цени на дизела, които вчера варираха от 1.46 до 1.84 лв. за литър. Бензиностанции на едни и същи вериги например са продавали във Варна дизела за 1.46 лв./л, докато в Карлово цената е била 1.79 лв./л.

Експерти обясниха пред „Сега“, че е нормално една и съща верига да има различни регионални цени. Според тях разликата в цените идва и от „класата“ на компаниите – някои правят по-луксозни бензиностанции, пращат служителите си на обучения, влагат подобрители в горивата и затова при тях е по-скъпо.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук