14.9 C
Бургас
неделя, май 19, 2024

Древно селище откриха в „Червенка“

Древно селище на 65 дка откриха във вилна зона „Червенка“ край Черноморец, съобщават от община Созопол. Макар и проучванията да са в начален етап, археолозите откриват много добре запазена крепостна стена и очертават границите й. Зидовете са над 2 метра от земята, а запазената зидария е близо 4 м височина.

“Крепостната стена е много добре запазена, но тепърва предстои проучването й“, разказва доц. Иван Христов. Към момента са разкрити стълби към стената, използвани от древните войници и бойна кула.Според първоначалните данни селището се е разпростирало на площ от близо 65 дка, а крепостните стени са стигали чак до морето.

„Това,което открихме ни кара да мислим,че сме попаднали на изключително ценна от археологическа и историческа гледна точка находка, която ако се разкрие реставрира и експонира, ще даде най- точния и пълен поглед върху историята на Черноморец и залива“, твърди Христов.

Откритото селище е част от грандиозен археологически комплекс, който включва реставрираната и експонирана крепост Акра и все още непълните подводни разкрития на експедицията. Този комплекс е част от големия археологически проект Виа Понтика,който трябва да разкрие богатството и красотата на Черноморските цивилизации по Южното Черноморие.

Засега разкопките на Червенка са единствените действащи по този проект.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук