11.1 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

ДС опитала да превърне в „бивши хора” близо 800 бургазлии

Архивите на някогашната Държавна сигурност свидетелстват, че в Бургас през 1984 година за „вражески контингент” са сочени 798 души, сред които общественици, студенти и духовници. Всички те са били следени и подслушвани, а някои от тях и превърнати в „бивши хора”. P1260688Това е и заглавието на изследването, което депутатът от Реформаторския блок проф. Вили Лилков представи пред препълнената зала „Георги Баев” на Морското казино в Бургас.  Снощи „Бивши хора”, показа  как и защо комунистическият режим е репресирал българския елит и неговите наследници след 9 септември 1944г.

P1260685„Когато отидох в читалнята, за да проверя какво пише в моето досие, видях възрастен мъж, който притиска  бяла кърпа върху  лицето си. Той попита библиотекарката дали може да се върне утре и да дочете своето, защото не е успял да издържи на написаното. Когато махна кърпата в окото му имаше голям кръвоизлив. Библиотекарката му позволи да дойде утре, а после се обърна погледа в моето досие и каза: „А, и вие сте от „бившите хора”. Припомних си, че много пъти съм чувал за себе си и семейството си: “Остави ги, те са от „бившите хора”. Тогава се запитах дали ще имам сили да прочета написаното за мен”, каза проф. Лилков.

Проф. Лилков  не само събира  сили да прочете досието си, но решава да изследва архивите на Държавна сигурност и да покаже как ДС е пречупвала и унищожавала елита на България.

Всъщност „Бивши хора” е термин, с който репресивният  апарат на БКП заклеймява и обрича на тормоз интелигенцията на България – офицери от българската армия на Царство България, индустриалци, търговци, банкери, лекари, адвокати, духовници, цялата буржоазна класа. Всички, които БКП възприема, като класов враг, който може да застраши  властта на партията.

Интересното е, че през 1954 година броят на „бившите хора”  в България е общо 9 000, а през 1985 година те са 6 926. Броят на агентите и информаторите, които ги следят и правят доноси, е чудовищен. Вербувани са също резиденти и съдържатели на явочни квартири.

„Един мит, трябва да бъде развенчан, а именно, че членове на БКП не са били агенти. Според архивите на ДС в редица градове  информаторите са набирани главно от средите на комунистите”, каза проф. Вили Лилков.

За вражески контингент са смятани всички, които са слушали  чужди радиостанции,  коментирали са по по-различен начин БКП и СССР, събирали са помощи и подкрепа за  изселени, репресирани и затворници. Според класификацията на ДС едно от грубите нарушения било да демонстрираш: “Бодър дух по време на Унгарскитесъбития”.

Констатациите на вътрешните проверки на ДС показват колко гнил е бил отвътре  репресивният апарат на БКП.

ДС сама признава: „Почти в цялата страна няма никъде особено важна и представляваща оперативен интерес разработка” и също „…Проведени са нецелесъобразни арести … масови операции, полуслепешката”.

Въпреки това „бившите хора” и техните семейства  са изселвани, въдворявани в ТВО и лишавани от работа. На децата им не е позволявано да следват в университет  или да израстват в обществото.

Държавна сигурност е проявявала жестокост и към собствените си агенти. Част от тях са вербувани, след като волята им е пречупена и, за да не пострадат семействата им.

„Други обаче вършат работата с охота и въпреки това все още се изявяват, като морални съдници на обществото”, каза проф. Лилков.

На представянето на изследването „Бивши хора” присъства и евродепутатът Светослав Малинов. Домакин бе общинският председател на ДСБ  и председател на Агенцията по храните в Бургас – д-р Георги Митев. Събитието уважиха още областният управител и областен председател на СДС – Бургас адв. Вълчо Чолаков, членът на Комисията за защита на потребителите адв. Константин Райков, общинският председател на БЗНС Дойчо Дойчев  и още представители на  Реформаторския блок.

След края на презентацията,  евродепутатът Светослав Малинов участва в дискусия на тема: „Трябва ли по-младото поколение да бъде запознато с механизмите, които ДС е използвала?” Както по-възрастните в залата, така и по-младите се обединиха около мнението, че миналото не трябва да бъде забравяно.

И все пак кои точно са набелязвани за „бивши хора”? Категоричен отговор дава следният цитат, използван в изследването на проф. Вили Лилков.

“Селекцията е страшна – прости хора не са убивани, бедни хора не са убивани! Убивани са хора с надгимназиално образование, били са известни в обществото, фелдшери, свещеници, секретар-бирници, кметове, лекари, учители – средното ниво интелигентни хора, които са били проводник на интелигентност, на ум, на разум, на морал…

… Те са били унищожавани,  за да се обезличи този пласт от населението…

… Всичко това е организирано от ЦК на БКП.”

Разказ на Георги Христозов, син на Руси Христозов – министър на вътрешните работи 1949-1951 г. – “Признания за червения терор в България”

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук