14.3 C
Бургас
събота, май 4, 2024

„Духовен път” в Несебър води туристите до 15 запазени църкви

Нов културно- туристически маршрут „Духовен път”  беше представен официално в  Несебър. Той ще обхваща всички 15-сет древни храма в Стария град. По проект „Вяра в Несебър” бяха реставрирани две от църквите  „Св. Йоан Кръстител” и  „Св. Параскева” и обозначени 320 – метра, които водят до двата храма и църквата  „Св. Архангели Михаил и Гавраил”.

Дейностите по проекта, съпътстващите ги археологически проучвания, реставрацията, консервацията и социализацията на църквите, бяха представени пред кмета на града Николай Димитров, областния управител Павел Маринов, представители на туристическия бизнес, общественици и журналисти. След презентацията официалните гости първи преминаха по новия туристически маршрут, разгледаха църквите и стенописите.

Кметът на Несебър подчерта, че този нов туристически маршрут  ще превърне града на ЮНЕСКО в предпочитано място за поклоннически туризъм и ще доведе по-висока категория туристи в града.

Новият църковен маршрут вече е включен в  туристическите пакети, които ще предлага Музей „Старинен Несебър”.

Освен да разгледат църквите хилядите туристи, които посещават Несебър,  ще могат да присъстват на изложби и да слушат  камерни концерти, които ще се организират в тях. Официалното представяне на новия туристически продукт завърши с оперен концерт в една от реставрираните църкви „Св. Йоан Кръстител”.  Присъстващите лично се убедиха в отличната акустика на древния храм.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук