14.3 C
Бургас
сряда, май 15, 2024

Дъждовете топят печалбата от жито

Заради обилните валежи през последните седмици част от посевите са полегнали. Много от растенията са нападнати от болести заради влагата, а честите дъждове отмиват препаратите за борба с тях и се налага повторно третиране. Това обясни Ангел Вукодинов от Националната асоциация на зърнопроизводителите, пред в. Стандарт.

Земеделие

Заради относително ниските за сезона температури пък се налага да се отлагат някои от необходимите технологични обработки. Не можем да се оплакваме, защото в предишните години сериозни проблеми сме имали с дългите засушавания, каза Вукодинов. Според него обаче, нуждата от допълнително третиране на посевите ще увеличи разходите на фермерите. В същото време прогнозите са за рекордни добиви от зърнени култури и задържане или дори спад на цените им.

Очакванията са и в останалата част от Черноморския регион да има високи добиви от зърнени култури. Така цената им в целия регион вероятно ще се задържи стабилна или ще падне, коментират наблюдатели. По-реална прогноза за добивите, а съответно и за цените на житото от новата реколта може да се даде едва през юни, твърдят земеделците. Те се надяват, че на пазара ще излязат крупни купувачи от Африка и Близкия изток, което може да доведе до ръст на цените.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук