18.2 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

Дървото, което уби Пейо е било болно

Рано или късно кестенът е щял да падне – това заяви днес в Бургаския апелативен съд вещото лица Василка Стоева, цитирана от 24 часа. Тя говори от името на тройната експетиза, която второинстанионният съд назначи. На 17 септември 2012 г. огромен конски кестен се срути до входа на общински паркинг в Бургас и затисна 26-годишния Пейо Янчев. Малко пъ-късно той почина от травмите.
Семейството започна гражданско дело за обезщетение срещу общината и го спечели на първа инстанция.  Общината трябва да изплати 100 хил. на семейството и да осигери издръжка на невръстия син на Пейо  до навършване на пълнолетие. Местната администрация обаче обжалва. Нейната теза е, че дървото е паднало заради моментните климатични условия – силен порив на вятъра.

Днес в съдебната зала адвокатът на семайството – Евгений Мосинов подчерта, че общината рязко е сменила тактиката. Отначало е поела отговорността си като собственик на паркинга и на растителния фонд, като спорът е бил само за размера на обезщетението. След това е преминала към пълно отричане на вината.

Общинските юристи насочиха разпита на вещите лица към момента, в който е извършен огледа на дървото – повече от година след инцидента. Експертите обясниха, че гнилостните процеси  в дънера, който все още е на мястото, са продължили, но не и в отрязаните части на дървото. Там щетите са останали такива, каквито са били и в момента на падането.

Стоева и колегите й са категорични, че е имало достатъчно външни белези, които да сигнализират на инспектиращата комисия, че дървото е опасно – огромна гъба, изсъхване на клоните и напукване на кората.

Съдът не допусна до разпит поискан от общинската защита свидетел – инж. Здравко Сталев. Юрисконсулите предпочетаха да не пледират в съдебната зала, те ще представят допълнително писмена защита пред магистратите.

Очаква се апелативният съд да се произнесе до месец.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук