12.6 C
Бургас
събота, април 27, 2024

Държавата открива регионален офис в подкрепа на бургаския бизнес

През август Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) открива регионален офис в Бургас. Новината съобщиха директорът на държавната агенция Мариета Захариева и кметът Димитър Николов. Офисът ще се помещава в бургаския Бизнес Инкубатор. DSC_0336Инициативата е пилотна за страната и се реализира със съдействието на евродепутата Ева Паунова. Бургаският офис ще се обслужва от специално назначен човек, който ще има отговорната задача да установи контакт с огромен брой фирми, да си създаде представа за техните проблеми и да съдейства за разрешаването им. Ще се прави индивидуална оценка, за да се помага на всекиму според нуждите.

Идеята е в бъдеще да се организират дебати между предприемачите, държавните институции и общинската власт. Целта е разширяване на възможностите за реализиране на проекти на малките и средните предприятия по линия на ИАНМСП и Община Бургас. Новият офис ще предоставя индивидуални консултации, включително онлайн. Представителят на ИАНМСП ще подпомага, като насочва предприемачите по какъв въпрос коя институция или частен доставчик на услуги да търсят.

„Имаме силното желание да преодолеем дефицита на комуникация с малките и средни предприятия. Вместо те да ни търсят в София, ние ще дойдем при тях“, заяви директорът на ИАНМСП Мариета Захариева.

Целта на офиса ще бъде предприемачът не просто да бъде препратен към някоя институция, а директно да му бъде направена среща с конкретно лице – специалист по въпросите, които го интересуват. Представителят на агенцията ще информира фирмите за проявите, които отговарят на техните нужди и при желание ще ги записва за участие. Ако досега се организираха предимно посещения на наши фирми в други държави, сега ще се наблегне и на срещи с успешни предприемачи от чужбина тук, на място.

Предвиждат се различни обучения и работа за развитие на кадри според нуждите на бизнеса.

Кметът Николов се ангажира Община Бургас да предостави цялата си база данни за контакти с бизнеса на Агенцията и да работи партньорски с регионалния й офис. Той цитира официалната статистика, според която безработицата в Бургас е най-ниската след София, но е наболял проблемът с липсата на квалифицирани кадри. Кметът даде за пример бургаско – баварския модел за дуално обучение, при който наши ученици в последните класове на професионалните средни училища заминават за град Дегендорф, където едновременно учат и работят. Така при завършването си те имат трудови навици и умения, което е гаранция за успешна професионална реализация.

Кметът Николов съобщи, че вече е направил предложение на Министерство на образованието за промени в законодателството, които да позволят прилагането на дуалния модел и у нас. Така бургаските училища, в конкретния случай, ще могат да работят заедно с бургаските предприятия или хотели, ако става въпрос за туристическия бранш, който в момента също се задъхва от липса на кадри.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук