13.2 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Държавен холдинг с 51% от акциите в Индустриалния парк. Опозицията- „това е схема за приватизация“

„Национална компания индустриални зони” ЕАД, която е с 100% държавно участие, придобива контролния пакет от акции -51% в Индустриалния парк в Бургас. Общината остава с 49%. Това решиха днес общинските съветници с 34 гласа „за” и 7- „против”. Съветниците от БСП и СЕК гласуваха „въздържал се”.

 

 
 
 
снимка: Символични данъци и експресно административно обслужване обеща кметът Димитър Николов на потенциалните инвеститори в новата градска индустриална зона по време на представянето на проекта- 7.12.2011г.

Капиталът на „Индустриален и логистичен парк – Бургас“ ЕАД се увеличава на 10 358 270 лева, чрез издаване на нови 528 272 поименни акции, всяка на стойност 10 лева, които се придобиват  от „Национална компания индустриални зони“ ЕАД.

 

От общинската администрация се мотивираха, че се нуждаят от сигурен инвеститор, който да налее първоначално около 7 млн.лв. в Индустриалната зона. В момента общината не е платила нито лев за проекта, заяви Ташо Желев- директор „Общинска собственост”. Той обясни, че улица „Езерна” се ремонтира с пари по програма ФАР, а геоложките проучвания на терена се правят от „Национална компания индустриални зони”.

 От НФСБ реагираха, че щом държавният холдинг вече дава пари за проучвания и вече инвестират средства те са наясно предварително с изхода от гласуването.

 

 

Опозицията  заподозря позната схема за последваща приватизация на близо 300 декара терен. „Това е изпитана практика и схема за приватизация и не ми говорете колко работи места щяла да донесе новата зона. В другите зони сме виждали, има 10 пазача и 20 мухи.”, разгорещи се от трибуната Валентин Касабов, който отново не спести цветущи епитети като нарече съветниците от ГЕРБ „кратунки”, а аргументите им „като на дебилно дете”. Той заподозря апетити към земята от определени олигарси и последваща разпродажба на терените.

 

Георги Дражев от НФСБ също заяви, че отстъпването на контролния пакет от акции в дружеството е схема, която напомня как навремето общината загуби собствеността си на Колодрума. „Това е схема за разграбване на общински предприятия и „Индустриалния парк” ще последва съдбата на БКС, Хлебозавода, стадион „Черноморец” и т.н”, заяви Дражев.

 

Предложението на съветника Константин Бачийски за поравно участие на общината и държавния холдинг в дружеството не се прие. Беше отхвърлено и предложението общината да запази контролния пакет от акциите.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук