20.4 C
Бургас
неделя, април 28, 2024

Държавна опера – Русе ще представи „Травиата” на Летния театър в Бургас

Гастролът на русенската трупа е част от обширната програма на театъра да представя своите продукции във възможно най-много градове на страната. Усилията са съсредоточени в големите и по-малките градове в Северна България, но и един гастрол в южен град като Бургас, който има свой превъзходен оперен театър си е истинско предизвикателство. Това ще доведе и до гостуване на Бургаската опера в Русе на русенския летен театър в програмата на фестивала „Пеещи брегове” през юли.

Оперните театри на Русе и Бургас отдавна са в тясно сътрудничество. Това е предопределено още от 60-те и 70-те години на миналия век, когато някои от солистите на Русенската опера предпочитат слънчевия Бургас и продължават своята кариера в новосъздадения там оперен театър. И до днес русенската и бургаската публика споделят любовта си към едни и същи артисти – сопраното Мария Цветкова, тенора Петър Костов, а режисьорът Александър Текелиев, който е директор на Бургаската опера е обичан от русенската публика заради добрите постановки на опери от Моцарт и Верди.

 

Именно любимката и на Русе, и на Бургас –  сопраното Мария Цветкова ще изпълни главната роля на Виолета Валери в „Травиата”. Ще й партнира изключително чаровният Орлин Горанов – влюбеният в нея Алфред, а ролята на разочарования баща ще изпълни баритонът Александър Крунев. Мецо-сопраното с все повече нарастваща популярност Петя Цонева ще поднесе ролята на Флора – конкурентката и „приятелката” на неустоимата Виолета. В поддържащите роли бургаската публика ще види Стоян Стоянджов – Барон Дюфол, Стефан Пенчев – Маркиз Д’ Обини, Пламен Бейков – Доктор Гренвил, Мария Стоянова – Анина и младия тенор Александър Баранов – Гастон.

Диригент на продукцията е младият италианец Давид Крешенци.

 

 

ДАВИД КРЕШЕНЦИ  е италиански диригент, който е завършил първоначално хорово дирижиране в консерваторията „Джоакино Росини” в Пезаро. В средата на 90-те специализира и асистира на диригентите А. Влад и Густав Кун, за няколко години корепетира и дирижира многобройни оперни продукции в различни италиански оперни театри. Годината, в която започва същинската му диригенска кариера е 2003-та, когато е поканен за диригент на Операта в Кайро. Там, за няколко творчески сезона, е диригент-постановчик на любимите на публиката, но трудни за подготовка и изпълнение оперни заглавия, сред които са „Севилският бръснар”, „Тоска” и „Бал с маски”. В периода 2005/2007 Маестро Крешенци работи като диригент, отговорен за италианския репертоар в Националната опера в Будапеща, а същевременно не изоставя и симфоничните концертни изяви – дирижира програми на множество оркестри в Италия, Румъния, Хърватска и др.

 

Вече няколко творчески сезона Давид Крешенци е главен диригент на Операта в Тимишоара –  един от най-успешните оперни театри в Румъния. С продукции на своя оперен театър и на Русенската опера, както и с индивидуални покани е гастролирал в Националната опера в Букурещ, в оперни театри в Австрия, Германия, Франция, Холандия и Белгия. В България е гостувал като диригент-постановчик на „Силата на съдбата” в Русе (2009) и на гастроли в Русенската опера (2011).

 

„Травиата” е първото заглавие, което излиза на русенска сцена през 1948 година, когато се създава дунавската оперна трупа. Това е любимо заглавие за цялата българска публика, а и за публиката в чужбина. С една „мобилна” версия, подходяща за открити сцени, настоящата продукция на Русенската опера традиционно ще гостува за четвърти пореден път на Оперния фестивал в Солотурн – Швейцария. Две седмици след представлението в Бургас, Русенската опера ще отпътува за Швейцария с постановките на „Набуко”, „Севилският бръснар”, „Отело”, „Трубадур”, „Царицата на чардаша” и два оперни концерта, а също и „Травиата”, която бургаската публика ще види.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук