12.1 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Д-р Галина Милева (ГЕРБ): Откъде премиерът Орешарски разполага с оперативни данни за политическите пристрастия на гражданите?

„Откъде разполагате с оперативни данни за политическите нагласи на български граждани, работещи в държавната администрация? Налагате ли обща политика на възпрепятстване упражняването на политически права на граждани, защитени от Конституцията на Р България?”. Питането е на депутатът от групатана на ГЕРБ, д-р Галина Милева към премиера Пламен Орешарски. 


Д-р Милева цитира част от изказване на министър-председателя от официална среща в Министерски съвет на 15 ноември тази година. „Тогава вие заявихте, че по отношение на длъжностни лица „има информация, че работят срещу правителството, досега има няколко случая, че тези лица са преки участници в събития пред НС и все още заемат длъжност”, заяви народният представител.

Бургаският депутат от ГЕРБ коментира още, че по време на заседание на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, в която тя е член, вицепремиерът Цветлин Йовчев е обявил протестите за незаконни. По време на свикания Консултативен съвет за национална сигурност, той е представил информация за съотношението между спонтанно-протестиращи и мотивирано протестиращи.

Депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева допълни също от трибуната, че на служители им е упражняван психологически натиск да напуснат работните си места, записвани са личните им данни , правени списъци с информация къде са пътували през почивните дни. В тази връзка тя попита дали има уволнения в администрацията.

Министър-председателят Пламен Орешарски коментира въпросите с неясното обяснение, че всеки ден получава в кабинета си прекалено много информация като оперативни данни за доноси от други служители. Той отрече да е получавал информация за оплаквания от служители, върху които да е оказван натиск да напуснат работа, както и да е обсъждал политическите пристрастия на служителите.

На 19 ноември народни представители от ГЕРБ Десислава Атанасова и Красимир Ципов внесоха сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров за изказването на министър-председателя, че ще уволнява държавните служители, които участват в антиправителствени протести.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук