14.3 C
Бургас
понеделник, май 20, 2024

Д-р Галина Милева: Престъпността в Бургаско е намаляла с 5 % за последните 6 месеца

 Вчера в дебатите в Народното събрание относно поискания вот на недоверие към правителството на ГЕРБ активно участие взе народният представител от ГЕРБ д-р Галина Милева.Мотивите на опозицията от ДПС са „провал на политиката по вътрешна сигурност и обществен ред, отложеното присъединяване към Шенген, полицейщината и нарушаването на основните човешки права“. Д-р Галина Милева, която е член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в НС взе отношение относно отправените от опозицията упреци за полицейското насилие, злоупотребата с полицейската власт и организираната престъпност. mileva.jpgОтносно използването на силови методи от полицаите д-р Милева отговори:  „Вие какво искате –  антимафиотите да влизат с чаша топло кафе в домовете на престъпниците и да попитат за маршрута, по който да минат до ареста.“ Тя подчерта, че е важно да се прави разграничение между полицейско насилие и сила, която се налага да използват органите на реда. Всички полицаи, които са си превишили правата не са покрити, както беше преди години, а си понасят наказанията.

Галина Милева представи още и данни за намаляването на битовата престъпност в Бургаска област. За първите шест месеца от 2011-та престъпността е намаляла с 5%. Повишеното качество на работа и промените в НПК и НК са с положителен резултат, допълни още д-р Милева. За последното шестмесечие са образувани 140 дознания, които са препратени към съда. Това показва, че полицията и съдът в града работят добре заедно. От началото на годината до сега в Бургас е станало само едно убийство  и едно взривяване с лични мотиви, които вече са разкрити. Кражбите на територията на града също значително са намалели. Относно битовата престъпност д-р Милева коментира, че винаги я е имало, сега тя бележи малък ръст, но на фона на световната икономическа криза това е съвсем нормално. В бургаския регион уличната престъпност беше много наболял проблем и това е нормално заради курортния статут на повечето населени места, но за последните месеци и тя е намаляла с 1/2, допълни тя. Бургаската структура на МВР е една от водещите в страната. Относно организираната престъпност Галина Милева коментира, че тя не е от сега и не правителството на ГЕРБ я е създало, а именно тези, които в момента внасят вот на недоверие. В последните години са разбити няколко големи престъпни групи. Трябва да се отбележи, че след  задържането им в България не е станало нито едно отвличане, нито един магистрален грабеж и нито едно поръчково убийство.

По време на дебатите в Народното събрание Цветан Цветанов направи преглед на работата на МВР за последните две години. От трибуната той каза, че много неща са направени, но има и още, които предстои да бъдат свършени.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук