24.9 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Д-р Георги Митев с ясна идея как тонове храни да отиват при нуждаещи се, вместо на боклука

Всяка седмица тонове хранителни продукти отиват на боклука, вместо да бъдат дарени на Социалния патронаж или на нуждаещи се. Причината обаче не е липса на желание у прозводители и търговци, а чисто административна – приспадането на данъка добавена стойност. Това споделя  д-р Георги Митев, който е на второ място в листата с кандидати за народни представители на Коалиция „Реформаторски блок – Глас народен”.

„Целта ми е Българската хранителна банка, която е прекрасен проект, най-накрая да заработи пълноценно. Досега голяма пречка е фактът, че ДДС се приспада само за продуктите, които отиват на екарисаж, но не и за дарените. Повече от наложително е  продуктите, чийто срок на годност изтича след  месец и половина – два, но не могат да бъдат реализирани на пазара, да стигат до нуждаещите се. Заради това поемам ангажимент да работя данъкът добавена стойност да бъде приспадан и при дарения”, заявява д-р Георги Митев, когото бургазлии познават и като общински съветник.

По този начин ще бъдат  подпомогнати  и  десетки социални домове, организации и отделни граждани.

„Това ще е непрекъснат процес, а Хранителната банка ще има подкрепата на хипермаркети и производители. Важно е да се отбележи, че продуктите ще бъдат напълно безопасни”, допълва д-р Митев. Според него проектът на новия  Закон за храните, който трябва отново да бъде гласуван,  ще помогне много на работата в сектора.

„Със стария закон се работи изключително трудно, защото той е писан на крак. Надявам се новият проект да бъде приет от 44-то  Народно събрание,  защото е изключително детайлен и в него има решение на много от казусите, които ежедневно възникват в бранша”, казва д-р Георги Митев.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук