13.2 C
Бургас
четвъртък, април 25, 2024

д-р Жельо Желев с лекция на франкофонски фестивал в Созопол

Семинар на тема „България-20 години член на Международното франкофонско движение” събра в сградата на общинския съвет в Созопол български и чужди франкофони.  Събитието се провежда в рамките на третото издание на Международния франкофонски фестивал „Солей” и бе открито от директорът на фестивала Александрина Исайлова и кмета на Созопол Панайот Рейзи.

В семинара взеха участие експрезидента д-р Жельо Желев,проф. Осман Сенемоолу,декан на филологическия факултет на Университета в Галатасарай,Истанбул, проф. Димитър Веселинов,зам.декан на факултета по класически и нови филологии в СУ”Св.Климент Охридски”, който е и председател на УС на Франкофонския регионален център на Източна Европа,Страшимир Найденов, сътрудник на СУ по международните въпроси и търговски съветник в Посолството на РБългария в Казабланка, кралство Мароко.

Темата, по която говори д-р Жельо Желев бе „Политическите измерения на франкофонията”. Първият демократично избран президент в най- новата история бе посрещнат в залата на крака и с бурни аплодисменти. Неговата лекция предизвика голям интерес и много въпроси, които припомниха събитията довели до членството на България във франкофонската общност. Срещата на френския президент Франсоа Митеран с българските десиденти, интелектуалици и инакомислещи в края на режима на Тодор Живков, членството в международната франкофонска общност и приемането на България за пълноправен член на ЕС бяха основните теми в лекцията на д-р Желев.

Проф. Осман Сенемооглу изнесе лекция на превъзходен френски език, като застъпи тезата ,че френският език исторически е обусловен да бъде езика на елита, дипломацията, артистите и десидентите.

Останалите лектори търсиха българската връзка в франкофонията по целия свят и съвременните измерения на франкофонията в глобалния свят.

Преди семинара експрезидентът д-р Жельо Желев бе приет от кмета Панайот Рейзи. В приятелски разговор кметът изрази възхищението си към своя гост като  политик и философ, а д-р Желев разказа любопитни моменти от времето, когато е бил президент. Кметът Панайот Рейзи подари на госта си История на Созопол от Божидар Димитров с послание „ Надявам се ,че във Ваше лице Созопол спечели още един приятел”. Д-р Жельо Желев върна жеста като подари на домакина своята книга с автограф.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук