10.4 C
Бургас
вторник, април 23, 2024

Д-р Костадинов: С въвеждането на Общинска здравна каса в Поморие няма да има чакащи пациенти

Идеята предвижда пациентите да не чакат следващия месец или края на тримесечието, за да вземат талон-направление от личния си лекар

Създаването на Общинска здравна каса в Поморие, която да намали броя на чакащите пациенти, е сред основните акцентите в програмата на д-р Васил Костадинов. Д-р Костадинов е кандидат за Общински съветник от Партия на зелените в Поморие и до момента е единственият, който представя конкретни идеи в сферата на здравеопазването, както и начините за тяхното осъществяване.

Идеята ми е за отделяне на бюджет за финансиране на доболничната медицинска помощ или създаване на Общинска здравна каса, която да подпомага дейността на личните лекари и на другите  специалисти в града. По този начин няма да има чакащи пациенти за другия месец или за края на тримесечието, а всичко ще се извършва своевременно и пациентите няма да се връщат недоволни, а ще бъдат обслужени веднага.  Средствата за това няма да са толкова много, но ефектът ще е добър”, обяснява д-р Васил Костадинов, който имад над 30 години опит като лекар и е сред уважаваните имена в Поморие. Сред неговите предложения е и изграждане на хемодиализен център. Специализираният център ще облекчи болните с хронична бъбречна недостатъчност и ограничени възможности за придвижване, за които тази манипулация е задължителна.

„Възможно е проектът да  бъде реализиран по Закона за публично-частното партньорство, като община Поморие участва чрез осигуряване на помещения и финансово подпомагане на хронично болните жители на общината. Досега Общински съвет – Поморие дава съгласието си само за дофинансиране на транспорта на всички болни лица на хемодиализа от общината (те варират между 7 и 10 на брой) в размер на 210 лева месечно”, казва д-р Костадинов.

Центърът трябва да включва зала за диализни процедури с 5 диализни поста, оборудвана с най-модерна апаратура и обзавеждане. Той ще работи с висококачествени лекарствени продукти и медицински изделия, които ще дадат възможност да се предлага на пациентите диализно лечение, съобразено с индивидуалните потребности и здравословното състояние на всеки един от тях. Диализният център ще може да организира посещения на патронажна сестра и лекар по домовете на пациентите. Патронажните посещения от много години са стандарт в страните с развито диализно лечение, но в България не се прилагат.

Подобно лечебно звено има перспективата да възвърне инвестициите си чрез извършване на “ваканционна” диализа и на туристи, с което ще спомага за разширяване на медицинския туризъм . Такъв опит има с изградения и действащ успешно още през 2006 г. диализен център в община Несебър. „Здравеопазването е изключително важна тема и независимо от това дали ще вляза в Общинския съвет или не искрено се надявам идеите ми да бъдат приети и реализирани”, заявява д-р Костадинов, който е на трето място в листата с кандидати за общински съветници на Партия на зелените.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук