15.4 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Д-р Таня Макшева, НЗОК: Има нарушение в МАБЛ „Бургасмед“. Не можем да наложим санкция

Многопрофилната болница за активно лечение „Бургасмед“ е отчела извършена операция на пациентка неправомерно. Това установили експертите на НЗОК – Бургас след проверка в лечебницата. Именно заради опита да бъде изплатена дейност, която всъщност не е била извършена, министър-председателят Бойко Борисов уволни заместник-министъра на здравеопазването Стоил Апостолов, който по това време е ръководил болницата. Според доклада от проверката, екип от лекуващи лекари е вписал извършена операция, без избощо да е имало такава.

В хода на проверката е установено, че пациентката е прегледана и приета за лчение. Извършени са множество изследвания, необходими за поставяне на диагноза, обясни директорът на здравната каса в Бургас, д-р Таня Макшева. По думите й, лечебното заведение е отчело процедура, достатъчна за завършването на клиничната пътека, която да бъде платена от касата. „Ние направихме анкета с пациентката. Установихме, че е извършена пункция на колянна става, което може да бъде направено и в извънболничната помощ. Нейният код по НЗОК е различен от записаното в протоколите“, обясни Макшева.

Според изготвения доклад след проверката, има разминаване в процедурите, извършени на пацинетката и тяхното кодиране. „Процедурите са отразени като по-тежки от страна на лекуващия екип. Става дума за влизане в колянна става с игла, а не за оперативна рана, срез, конци и други. Колегите от медицинския одит също трябва да представят своето становище“, каза още Макшева. Тя е категорична, че операция не е извършена. Ако до проверка не се беше стигнало, Здравната каса щеше да плати 910 лева, колкото е цялата стойност на клиничната пътека, без да има извършена операция, стана ясно от думите на Макшева.

Към момента въпросната клинична пътека не е отчетена. Това е и причината, поради която санкция за нарушение на УМБАЛ „Бургасмед“ не може да бъде наложена.

Image2

„Ясно е записано, че имаме техническа грешка. Ние не оспорваме това. Въпрос на последващи проверки е да се установи има ли или не други нарушения. Пациентката е била тук. Помогнато й е. Не може да става дума за източване на Здравната каса. Тази дейност не е отчетена. Все още текат проверки. И аз навлизам в нещата от няколко дни“, заяви и директорът на болницата д-р Заприн Пепелов.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук