13.2 C
Бургас
петък, април 26, 2024

Европейската десница единна срещу популизма на социалистическите правителства

В Европейския парламент в Брюксел се провежда среща на председателите на парламентарни групи в националните парламенти на партиите от ЕНП.    От българска страна участие във форума взема зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Сред участниците са председателят на ЕНП Вилфрид Мартенс, председателят на Групата на ЕНП в ЕП Жозеф Дол, министър-председателят на Люксембург Жан Клод Юнкер. 

Основната тема, която доминира срещата, е изпълнението на Многогодишната финансова рамка на Евросъюза.

 

По думите на Вилфрид Мартенс, ситуацията в Европа се е влошила значително вследствие на популистките мерки на управляващите преди и сега социалистически правителства, и тези от ЕНП трябва да положат максимални усилия за нейното оздравяване.

 

За Жозеф Дол, в сегашните трудни времена, европейската десница трябва да бъде обединена и да казва на хората цялата истина. „Важно е, че бащите на Европа са от нашата партия, но нещата могат лесно да се взривят, ако отделни страни- членки започнат да гледат само себе си и спрат комуникацията с останалите. Трябва да възстановим реда в националното публично финансиране. Харчим пари, които нямаме. Парите, които бяха дадени на Европа не ни дават правото да трупваме дългове“, изтъкна г-н Дол.

 

Според Жан Клод Юнкер, бюджетът на ЕС е започнал да прилича на банкова сметка, където хората се опитват да си върнат колкото се може повече от това, което са внесли. „Това не е европейски начин на мислене“, подчерта бивщият президент на Еврозоната. „Трябва да имаме предвид, че има различна чувствителност, които са част от ежедневието в ЕС (финансови затруднения и продължаващи кризи). Той е на мнение, че е необходима голяма гъвкавост при изпълнението на бюджета и че кохезионната политика трябва да се усили.

Участниците във форума се обединиха около мнението, че в сегашната ситуация е абсолютно вредно да се действа с популистки методи, подобно на социалистическото правителство на Оланд.

 

В разговор с председателя на френските европарламентаристи от ЕНП Жан Пиер Оди, Цветан Цветанов изрази опасенията си от същите популистки действия, които вече започна да провежда новото българско правителство на БСП и ДПС, подкрепяно от националистическата формация Атака.

 

По- късно днес и утре Цветан Цветанов ще проведе поредица от двустранни срещи, в които ще запознае евродепутатите с тревожната ситуация в България.

 

 

 

 

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук