12.6 C
Бургас
вторник, май 7, 2024

Европейската Комисия не е известена за строителството на АЕЦ до Резово

 Евродепутатът Андрей Ковачев отправи въпрос, с искане за писмен отговор, до Европейската Комисия относно информация от неотдавнашни публикации в турски и европейски медии, според които Турция планира строежа на три нови атомни електроцентрали, едната от които в близост до град Igneada, разположен на 12 км от границата с ЕС, а именно на българо-турската граница. Това е в близост до село Резово на брега на Черно море. Публикациите в медиите предизвикаха повсеместна загриженост в България относно евентуалното отрицателно въздействие за икономиката, по-специално за туризма, по Черноморието, както и за поминъка на местната общност.

kovachev.jpgВ началото на месец юни 2011 г. д-р Андрей Ковачев получи отговор по темата и от комисаря по енергетика Гюнтер Йотингер.

Въпросите на д-р Ковачев към Комисията бяха:

С каква информация разполага Комисията относно тези планове?

Възнамерява ли Комисията да повдигне този въпрос при преговорите по присъединяването на Турция?

Отговорът на г-н Фюле, от името на Комисията, с дата 04.07.2011 г. е следния:

В медиите се срещат публикации относно вероятното строителство на трета атомна електроцентрала в Турция по българо-турската граница. Комисията обаче не е известена за официално изявление на турските власти по този въпрос, нито разполага с друга информация.

Атомната енергия, ядрената безопасност и защитата от радиация са включени в глава 15 (Енергетика) от преговорите. Комисията счита, че Турция е достатъчно подготвена, за да започне преговори по тази глава.

Съветът обаче все още не е постигнал единодушно решение в това отношение и понастоящем в тази област не се водят преговори с Турция.

В качеството си на страна кандидат Турция е длъжна постепенно да приведе своето законодателство в съответствие с всички достижения на правото на ЕС в областта на ядрената безопасност, сред които е директивата за ядрената безопасност, която държавите-членки трябва да транспонират до 22 юли 2011 г.

Същевременно трябва да се подчертае, че изборът на енергиен микс, включително използването на атомна енергия, по принцип е суверенно решение на всяка страна. Такова решение следва да се основава на способността на страната да осигури високо равнище на безопасност, сигурност и предпазни мерки през целия жизнен цикъл на ядрената инсталация в съответствие с международните конвенции и най-добри практики. Това винаги е било важен елемент от политиката на разширяване на ЕС.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук