23.1 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Единадесети Фестивал на мановия мед в Царево от 1 до 10 август

Фестивал на мановия мед Царево – царството на мановия мед“ ще се проведе в Царево от 1 до 10 август. Официалното откриване на единадесетият поред фестивал е в 10:00 ч. на 1 август в центъра на Царево. На събитието ще присъстват кмета на Община Царево инж.Георги лапчев, Кирилка Янина, началник сектор „Месо и пчеларство” в Държавен фонд „Земеделие”, Анна Петрова, главен експерт МЗХ – „Особености в настоящото изпълнение на мярка 112 от ПРСР”, Валентин Бялков, директор Областна служба “ Съвети в земеделието”обл. Бургас, Лидия Станкова, директор на Областна дирекция „Земеделие” и др.

Изложението се провежда всяка година. Пчелари от цялата страна ще се включат в събитието, които във фестивалните дни ще представят всички видове пчелни продукти на жителите и гостите на Царево. Фестивала на мановия мед ще продължи до 10 август в Царево. Паралелно с него ще се проведе и Първи фестивал на Странджанския цветен прашец.

Мановият мед се добива най-вече в Странджанския край, заради благоприятните климатични условия в този край на страната.Той се получава от маната по листата на дъба и липата, откъдето идва и името му „манов“. Тази мана се получава с помощта на насекоми, които пробиват листата на растенията. Насекомите се хранят с една част от сладкия сок, който изтича, а останалата част се отделя върху листата във вид на лепкава течност. Когато около пчелите няма нектарни растения, те събират маната и я превръщат в мед.Мановият мед е известен с полезните си свойства. Богат е на минерали, въглехидрати, витамини, монозахариди, фолиева киселина.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук