12.1 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Единен телефонен номер 9 за всички хотелски рецепции – както спешния 112

Крайно време е хотелските рецепции в България, а защо не и в целия ЕС, да имат единен телефонен номер. Това предлагат Гергана Паси и Христо Мутафчиев, шеф на Съюза на артистите. Гергана и съпругът ѝ Соломон Паси вече имат един пробив с реализираната идея за единно зарядно устройство за мобилните телефони.

Идеята тръгва след потресаващ разказ на

Мутафчиев,

който получил

инсулт в

хотелската

си стая

След тежки снимки край морето той поляга, но усеща, че главата му сякаш гръмва. Христо пада. Иска да извика помощ, като звънне на хотелската рецепция. Опитва се да налучка номера на рецепцията – пробва 1, 2 ,3 … Не става. Тези минути са най-важните за спасяване на хора с инсулт и инфаркт и закъснялото откриване на безпомощния актьор се отразява на състоянието му и днес. Ако знаеше как да се обади, лекарите щяха да дойдат по-бързо и последиците от инсулта щяха да са по-дребни.

Затова актьорът, претърпял този ужас, и Гергана Паси са убедени – номерата на рецепциите на хотелите трябва да са познаваеми! Нека се приеме лесен и бързо запомнящ се номер, като това ще помогне на стотици хора в беда да оцелеят, убеден е Христо.

Идеята за единния номер на хотелските рецепции не е нова, тя е от зимата на 2012 г. и се роди, след като със Соломон чухме историята на Мутафчиев, заяви пред “24 часа” г-жа Паси. Тя дори си спомни, че вестникът е едно от изданията, присъединили се още тогава към предложението – пише го в броя си от 26 февруари 2012 г.

Тогава много хотели доброволно се присъединиха, дори

се спряхме на

номер 9 като

удобен за

всички,

каза Гергана Паси. За жалост идеята не се превърнала в държавна политика. А не е нужно толкова много – достатъчно е да се приеме подзаконов акт, свързан с категоризирането на хотелите, смята бившата министърка.

Тя разчита много на новия шеф на Комисията на потребителите Димитър Маргаритов, с когото са работили заедно във Външно. В акцията се очаква да се включи и депутатката Поли Карастоянова, която навремето също подкрепила идеята и лобирала за такава промяна в закона за туризма. 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук