23.2 C
Бургас
вторник, април 16, 2024

Единствената колония на качулатия корморан по южното Черноморие се увеличава

Експерти от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) установиха 55 заети гнезда на качулати корморани общо на двата острова Св. Иван и Св. Петър до Созопол. Гнездящите качулати корморани са се увеличили с близо 50% спрямо миналата година, когато бяха установени 37 заети гнезда.

Качулатият корморан е  най-редкият от трите вида корморани, които се срещат в България и е изключително морски вид. Храни се само в морски води, като може да лови дънни риби на дълбочина над 60 метра. Видът гнезди единствено на отвесни морски брегове. Островите Св. Иван и Св. Петър са единственото находище на вида по южното Черноморие и са от изключителна важност за вида у нас.

Колонията на двата острова, установена за първи път от БДЗП през 2013 г., е единствена за Южното Черноморие и броят на гнездящите двойки расте с всяка година. Островите предлагат множество удобни скали за гнездене на видимо увеличаващата се колония. Те са  единствените места за нощувка на хранещите се по южното Черноморие корморани и особено през зимните месеци приютяват стотици екземпляри.

Кормораните делят острова заедно с най-голямата колония на жълтокраки чайки в България. За съжаление има незаконна практика да се събират яйцата на чайките, гнездящи на островите, което води до сериозно безпокойство и за двата вида.

Събиране на яйца бе констатирано и по-време на сегашното посещение на островите.  Тези практики са нарушение на закона за биологичното разнообразие, а извършването им в размножителен период на птиците води и до силно безпокойство за видовете. По този начин, освен че се намалява гнездовия успех, птиците се възпрепятстват да отглеждат своите малки и да полагат необходимите грижи за тях.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук